Salát by při grilovačce neměl chybět a léto bez grilovačky se taky neobejde. A léto bez salátů? To už vůbec ne! Zkrátka jsou tyhle tři věci, která jedné bez druhé pro mě nemůže existovat, a proto jsem připravila další recept na salát, který si můžete udělat ke grilování anebo při grilování.
Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován: 18. 7. 2019
Vůbec by mi nevadilo bydlet (aspoň během zimy) někde na jihu Evropy. Těžko se smiřuji s koncem léta. Teď je zatím v plném proudu, ale co potom? Co potom, až jemné pavučinky zvané babí léto prolétnou vzduchem a zalesknout se ve slábnoucím sluníčku? Co potom, až naposledy v sezóně vyhasne gril a zahrada zapadá listím? Co potom, až pergola profoukne chladným vzduchem a odnese z ní atmosféru stinného místa jako úkrytu před slunkem? Mám z konce léta prostě melancholickou náladu. Miluju léto, miluju sluníčko. Teda ne zas tak moc, že bych se vyžívala v obrovských vedrech. Ale miluju období, kdy se probouzíte do vlahého rána a snídani si můžete vychutnat na terase, aniž by vám naskakovala husí kůže. Období, kdy vyběhnete z baráku a neřešíte, jestli si vzít ještě bundu nebo šálu, ale místo toho zvažujete, jestli si ven odnesete dřív džbán s vodou a mátou anebo salát anebo jestli se proběhnete v lese nebo se smočíte někde ve vodě. Dobu, kdy grilovačky jsou v plném proudu a tu letní atmošku můžete sdílet s těmi nejlepšími lidmi pod SLUNCEM!
Dost už bylo melancholie! Teď jsem jen v pár větách připomněla, proč je léto tak skvělé, tak si ho koukejme užít, když ho tu máme. Sluníčko dělá hodně. Nabíjí nás pozitivní energií a nechává uzrát ovoce a zeleninu. Právě teď už se dají kromě jiného sklízet cukety.
Výdycky mě moc potěší, když mi někdo věnuje přebytky ze zahrádky. Všichni ví, jak jsem na tom s pěstováním 🙂 Věřím, že jednou přijde doba, kdy se to zlepší, ale prozatím s velkým díky přijímám úrodu od ostatních 🙂 Poděkováním mojí ségře bude o víkendu tenhle salát v rámci „slavnostního“ oběda. Budeme slavit narozky a já po dlouhé době hodlám připravit několik chodů, několik verzí od každého chodu, různé saláty, doplňky.. Prostě si pohrát a každému se trefit několika zásahy do jeho chutí. Snad se mi to povede 🙂 Tenhle salát si na slavnostím stole rozhodně být zaslouží.
Detaily receptu
2 porce
40 minut
LEPKU
Ingredience
1 kg menších cuket
Olivový olej
Sůl
6 ředkviček
100 g uzeného lososa (nebo grilovaného)
Konopné semínko na posypání
- Dresink:
120 g zakysané smetany
½ lžíce nadrobno pokrájeného oregana
½ lžíce nadrobno pokrájeného koriandru
1 lžíce citronové šťávy
sůl
Postup
- Cukety nakrájejte podélně na cca 1,5 cm silné plátky. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem, potřete olivovým olejem a osolte. Pečte/griluje, dokud nebudou zlatavé. Nechte cukety vychladnout.
- V misce promíchejte zakysanou smetanu, bylinky, citronovou šťávu a špetku soli.
- Na talíře nandejte opečenou cuketu. Ředkvičky nakrájejte na plátky a rozdělte na talíře.
- Pokapejte dresinkem, posypejte ředkvičkami a semínky. Na talíř naaranžujte plátky uzeného lososa a přidejte pár kousků citronu.