I když domácí ciabatta potřebuje svůj čas, a ten není krátký, vyplatí se pustit se do ní. Odmění vás krásnými oky, velice vláčnou střídkou, měkkostí, křupavostí… Je prostě úžasná!!!
I když z výživového hlediska dávám přednost celozrnnému pečivu, tentokrát jsem udělala výjimku. Na přání svého klienta – značku Franz Josef Kaiser jsem připravila ciabattu se sušenými rajčaty. Pod touto značkou nenajdete jen ty ve skleničce, naložené v oleji. FJK má v portfoliu i krásně měkká sušená rajčata balená v sáčku. Jsou fakt hodně měkká, takže se vám nebudou lepit na zuby, pokud je dlouho tepelně neupravujete.
Není těžká na přípravu, ale na čekání
Abych se vrátila k tomu pečivu. Zkrátka jsem dostala požadavek na ciabattu. Když jsem se probírala řadou receptů, věděla jsem, že mě čeká běh na dlouhou trať. Že i když existují recepty na rychlejší verze, tu opravdovou italskou ciabattu, kterou bych se hrdě mohla pyšnit, neobejdu rychlejším tempem. Naopak. K cíli vede jen dlouhá cesta a trpělivost. Ano, trpělivost přináší růže a taky tu nejlepší ciabattu!
Nejsem velký pekař, ale tuhle disciplínu jsem zvládla. Troufám si říct, že jsem jí zvládla na 1* 🙂 Byla úžasná – krásně pórovitá – doslova okatá 🙂 Má skvělou vláčnou střídku, měkkou a lahodnou. Krásně voní a křupe. Nevěřili byste, co mouka s tou trochou dalších ingrediencí svede, když se dodrží postup přípravy.
Právě proto, že mě tak nadchla, ji přidám i sem, i když, jak jsem psala, dávám přednost celozrnnému pečivu. Doporučení ode mě: snažte se ji upéct na nějakou rodinnou nebo přátelskou sešlost, na grilovačku, rodinný oběd, oslavu… Prostě ve chvíli, kdy víte, že s ciabattou nezůstanete sami 🙂 Mizí strašně rychle. Krom toho sklidíte rozhodně řadu pochval 🙂 Navíc, o takovou dobrotu je třeba se podělit. Sdílená radost je vždycky větší, než ta, kterou prožíváte sami.
Ciabatta se sušenými rajčaty
Ingredience na 3 ciabatty
- Biga:
170 ml vlažné vody
¼ lžičky sušeného droždí
220 g hladké mouky
- Těsto na ciabattu:
- 1. fáze:
180 ml vlažné vody
250 g hladké mouky
- 2. fáze:
30 g vlažné vody
10 g extra panenského olivového oleje Franz Josef Kaiser + na vymazání mísy
5 g instantního droždí
10 g soli
Biga
40 g sušených rajčat Franz Josef Kaiser
Postup
- Začněte přípravou starteru biga. V míse promíchejte vlažnou vodu se sušeným droždím a poté vmíchejte všechnu hladkou mouku. Misku zakryjte fólií a při pokojové teplotě nechte zrát 8 – 24 hodin. Ideální je doba mezi 12 – 15 hod.
- Do robotu nalijte 180 ml vlažné vody, vsypte 250 g hladké mouky a při středních otáčkách míchejte 5 minut. Poté mísu zakryjte utěrkou a nechte 30 minut odpočívat.
- Do robotu po 30 minutách dále přidejte 30 ml vlažné vody, lžíci olivového oleje (10 g), instantní droždí, sůl a všechen starter biga. Nechte robota těsto zadělávat nejdříve na pomalé otáčky po dobu 3 minut. Poté při rychlých otáčkách zadělávejte dalších 5 minut.
- Sušená rajčata nakrájejte najemno a přidejte k těstu. Zapněte robot na vysoké otáčky a minutu míchejte.
- Větší mísu důkladně vytřete olejem a těsto do mísy přendejte. Přikryjte fólií a nechte 30 minut kynout.
- Po 30 minutách si připravte misku s vodou. Důkladně si namočte ruku a na jedné straně těsto lehce podeberte, chytněte a vytáhněte tak, abyste ho přetáhli na protilehlou stranu mísy přes střed. Opakujte kolem dokola, resp. do poloviny kruhu. Těstu stačí překlopení do jedné strany. Opět zakryjte mísu fólií a nechte dalších 30 minut kynout.
- Hladkou pracovní plochu dobře potřete vodou. Těsto vyklopte z mísy na namočenou plochu a roztahujte do velkého čtverce. Poté uchopte levou část těsta nahoře a dole a ohněte cca do druhé třetiny – aby vám zůstala poslední třetina plochy volná. Tu přehněte přes složenou část – těsto bude tedy přeložené na třetiny. Pak odspoda těsto stolujte vzhůru. Přendejte do mísy a nechte fólií přikryté hodinu kynout.
- Na dno trouby položte pekáček na vodu a do trouby vložte pečicí plech. Troubu zapněte na 220 °C.
- Pracovní plochu dobře pomoučněte. Moukou poprašte i povrch těsta a pak těsto vyklopte na pomoučený vál. Těsto rukama zlehka tvarujte do obdélníku 20 x 30 cm. Kartou nebo nožem nařežte na 3 stejně velké kusy (dlouhé 20 cm).
- Pečicí papír (o velikosti pečicího plechu v troubě) pomoučněte a kusy těsta na něj přeneste, aby měly mezi sebou rozestupy. Pro lepší manipulaci, která bude následovat, je lepší papír nařezat nebo nastříhat, aby byl každý kus těsta zvlášť na pruhu papíru. Přikryjte utěrkou a nechte 30 minut kynout.
- Uvařte vodu, kterou nalijejte do pekáčku v troubě. Bude stačit necelý hrnek.
- Rozpálený plech vyndejte z trouby a položte na bezpečnou podložku. Všechny 3 ciabatty spolu s papírem přendejte na plech. Do pekáčku v troubě vlijte horkou vodu. Plech zasuňte do trouby a pečte 25 minut.