Domů » Celozrnné větrníčky s tvarohovým krémem s borůvkami
Celozrnné větrníčky s borůvkovým krémem

Celozrnné větrníčky s tvarohovým krémem s borůvkami

Co je malé, to je hezké. Celozrnné větrníčky jsou navíc i zdravější alternativou těch klasických. Obsahují více minerálů a také více bílkovin díky tvarohu, který je základem svěžího borůvkového krému.

Už je to celkem dlouho, co jsem pro forbes.cz připravovala pravé větrníky podle receptu cukrářky Heleny Fléglové. Do té doby jsem měla pocit, že odpalované těsto celkem dobře zvládám. No, ona to na jednu stranu věda je. Na druhou stranu, pokud se tomu profesionálně nevěnujete, je dobré to brát trochu s nadhledem a nebát se toho.

Důležité je mít hlavně dobrý recept a nestrkat nos do trouby, dokud se těsto neupeče.

Když jsem se po nějaké době po větrnících oklepala z náročného souboje s perfektním těstem a perfektními krémy, pustila jsem se do své osobní výzvy, kterou bylo celozrnné odpalované těsto. V hlavě mi ještě doznívaly informace ohledně lepku, tažnosti, hydratace… “No má to vůbec cenu?” ptala jsem se sama sebe.

A jak se ukázalo hned při prvním pokusu, cenu to teda rozhodně mělo! Dělala jsem věnečky s hruškovým krémem a strašně se to povedlo! No řekněte sami 🙂

Celozrnné odpalované těsto – věnečky s hruškovým krémem

A tak jsem neváhala pustit se tentokrát do větrníčků v rámci Billa spolupráce. Použila jsem špaldovou mouku Billa Bio a odpalované těsto se opět skvěle povedlo. Na krém jsem použila tuhý a měkký tvaroh – tedy jeden z pozlátka a jeden z vaničky. Vznikne tak polotuhá konzistence krému, který jednoduše nastříkáte do větrníčků a který bude držet tvar, nerozteče se a nebude vodnatý. Protože není v krému žádná smetana, je poměrně málo tučný oproti jiným krémům, kterými se obvykle větrníčky plní.

Borůvky a jiné ovoce

Borůvek není nikdy dost. Ale stejně tak například malin. Můžete zkusit i krém s čerstvými jahodami, ale doporučuji je také svařit do hustší konzistence, aby krém nezřídl a netekl. Větrníčky by byly navíc hodně nacucané tekutinou, což není úplně žádoucí.

Do malinového krému můžete vmíchat čerstvou mátu, příjemně dezert osvěží. Stejně tak k borůvkám i jahodám. A pro odvážnější se nabízí kombinace jahod s bazalkou.

Celozrnné větrníčky s tvarohovým krémem s borůvkami

Detaily receptu

Množství

1 plech (cca 12 ks)

Doba přípravy

45 minut

Doba pečení

35 – 40 minut

Ingredience

  • Odpalované těsto:
  • 120 ml vody

  • 40 g másla

  • Špetka soli

  • Špetka cukru

  • 90 g celozrnné špaldové mouky hladké Billa Bio

  • 2 větší vejce – celkem 110 g

  • Krém:
  • 200 g mražených borůvek

  • 2 lžíce cukru (lze nahradit např. xylitolem nebo erythtriolem či třtinovým cukrem)

  • 1 tvaroh v kostce, jemný Billa Clever

  • 1 tvaroh ve vaničce, polotučný Billa Clever

  • K dohotovení:
  • Borůvky

  • Moučkový cukr na posypání – nemusí být

Ingredience na 1 plech:

Postup

  • Vodu, máslo, špetku soli a cukru zahřívejte v menším hrnci až k bodu varu. Do vroucí tekutiny vsypte naráz všechnu mouku a míchejte vařečkou, aby se směs dobře propojila. Míchejte do té doby, než se na dně hrnce nezačne tvořit připečená vrstvička. Během odpalování z těsta uniká tekutina, kterou později nahradí vejce. Pokud byste odpalovali příliš krátce, těsto by bylo řídké. Proto míchejte těsto asi 1 – 2 minuty.
  • Těsto přendejte do robota a nechte promíchávat, dokud těsto nebude vlažné. Nesmí být horké, protože vejce, která budete přidávat vzápětí, by se srazila. Než budete do těsta vejce přilévat, důkladně je v mističce prošlehejte vidličkou. Do těsta přilévejte po třetinách a nechte vždy zapracovat. Hotové těsto má hladkou konzistenci. Mělo by se plynule spouštět z vařečky.
  • Těstem naplňte cukrářský sáček s ozdobou trubičkou. Na plech vyložený pečicím papírem stříkejte kolečka. Snažte se držet mezi jednotlivými kolečky rozestupy, protože těsto v troubě nabyde.
  • Plech vložte do trouby vyhřáté na 230 °C. Pečte zprudka 10 minut. Poté troubu ztlumte na 180 – 190 °C a dopékejte 25 – 30 minut. Po upečení nechte zchladnout na plechu.
  • Borůvky nasypejte do hrnce s cukrem. Během občasného míchání přiveďte varu. Na mírném plameni vařte 5 – 8 minut do zhoustnutí. Nechte zcela vychladnout.
  • Borůvky rozmixujte tyčovým mixérem spolu s tvarohem v kostce. Poté vmíchejte tvaroh z vaničky a nechte ideálně ještě vychladit v lednici. Krém se tím ještě více trochu zpevní, ale je možné ho použít hned.
  • Větrníčky rozkrojte, dospod nasypejte pár borůvek a zastříkejte krémem. Přiklopte vrchní částí těsta lehce posypejte moučkovým cukrem.