Domů » Chilli con carne
chilli con carne

Chilli con carne

Chilli con carne je jedno z mála jídel, na kterém si doma pochutnáme já, Honza i Honzík. Je poměrně snadné na přípravu, rychlé a podávat ho můžete s rýží, tortillami, ale i jinými druhy příloh.

Bez čokolády se neobejde

Chilli con carne je výživné jídlo a bohatá je i jeho chuť. Nesmíte ale z ingrediencí vyřadit čokoládu. Teprve potom, co čokoládu přidáte do (skoro) hotového pokrmu, dostane ten nádherný kořenitý nádech. Jeho chuť i aroma se promění v úžasnou lahodu, která je návyková asi tak stejně, jako čokoláda.

Jídlo, které doma milujeme všichni

Nebojím se přiznat, že chilli con carne je jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Takže konečně ho přidávám i sem 🙂 Připravila jsem ho ve spolupráci s ETA. I Honzík s Honzou mají tohle jídlo v oblibě. Není snadné připravit jídlo, na kterém si pochutnáme všichni 3. Honzík je ještě vybíravější než Honza, takže z domácího vaření je celkem nelehká disciplína.

A i v případě tohoto chilli přišel drobný náraz. Dávali jsme si ho k obědu – já s Honzíkem, protože Honza byl ten den v práci. Honzík se mě ptá: “Co v tom je?” A tak jsem mu popisovala, z čeho jsem jídlo vařila. Došla jsem k fazolím… “Nechci papat fazole.” To jsem trochu čekala. Nevím, co to v těch dětech je, že nechtějí jíst luštěniny, ještě je ani nechutnaly 😀 Ne všechny děti, samozřejmě. Honzík má například moc rád cizrnu…

Tak jsem mu pomohla odsunout fazole stranou na talíři. Večer se posadil k jídlu Honza. Honzík měl velkou chuť dát si chilli con carne znovu. Takže jsem mu nanadala taky trochu na talíř. Koukal, jak taťka jí i ty fazole. A tak začala krátká debata. Vlastně stačilo, aby si je tatínek vychválil a Honzík začal papat i fazole. Ne maminka, ale tatínek – jeho slovo má prostě větší váhu 🙂

Kluci mají chilli nejraději s rýží, já ho mám ráda i s tortillami. Dá se tak vlastně vytvořit i tacos.

Chilli con carne

Detaily receptu

Množství

4 – 6 porcí

Doba přípravy

15 minut

Doba vaření

30 minut

Bez

LEPKU

Ingredience

  • 1 cibule

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 1 – 2 řapíky celeru

  • 1 větší mrkev

  • 500 g mletého hovězího masa

  • 2 lžíce rajského protlaku

  • 2 stroužky česneku

  • ½ lžíce mleté uzené papriky

  • ½ lžíce sladké mleté papriky

  • ½ lžíce sušeného oregana

  • 1 lžička mletého římského kmínu

  • 1 lžička mletého koriandru

  • Kajenský pepř (podle chuti – cca ¼ – ½ lžičky)

  • 1 plechovka krájených rajčat

  • Svítek skořice

  • Sůl

  • Čerstvě mletý pepř

  • 1 plechovka černých fazolí (příp. červených – 200 – 230 g)

  • 15 – 20 g čokolády s podílem kakaové hmoty 85 – 90 %

  • K podávání:
  • Zakysaná smetana

  • Koriandr

  • Čerstvá chilli paprička

  • Limetka

  • Rýže, různé druhy placek a tortill

Postup

  • Cibuli nakrájejte nadrobno. V širším hrnci rozehřejte olej a cibuli nechte zesklovatět. Celer (z vnější strany) a mrkev oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Přidejte k cibuli a na středním ohni opékejte 5 minut. Občas promíchejte.
  • Zvyšte teplotu na sporáku a do hrnce přidejte maso. Opékejte maso za občasného míchání pár minut, dokud se nezatáhne.
  • K masu přidejte protlak, najemno nakrájený česnek, mletou papriku, oregano, římský kmín, koriandr a kajenský pepř. Míchejte půl minuty až minutu, aby se koření rozvonělo. Zalijte krájenými rajčaty. Plechovku vypláchněte a vodu nalijte do hrnce – množství ¾ – 1 plechovka. Do hrnce přidejte skořici, osolte a opepřete a pod poklicí na mírnějším ohni vařte 25 – 30 minut.
  • Na konci vaření přidejte fazole. Vařte minutu až dvě. Přidejte čokoládu, odstavte z plotny a míchejte, dokud se čokoláda nerozplyne.
  • Podávejte se zakysanou smetanou, čerstvým koriandrem, nakrájeným chilli a limetkou. Jako příloha se hodí jasmínová rýže a opečená tortilla či jiné pečivo.