Chilli con carne je jedno z mála jídel, na kterém si doma pochutnáme já, Honza i Honzík. Je poměrně snadné na přípravu, rychlé a podávat ho můžete s rýží, tortillami, ale i jinými druhy příloh.
Bez čokolády se neobejde
Chilli con carne je výživné jídlo a bohatá je i jeho chuť. Nesmíte ale z ingrediencí vyřadit čokoládu. Teprve potom, co čokoládu přidáte do (skoro) hotového pokrmu, dostane ten nádherný kořenitý nádech. Jeho chuť i aroma se promění v úžasnou lahodu, která je návyková asi tak stejně, jako čokoláda.
Jídlo, které doma milujeme všichni
Nebojím se přiznat, že chilli con carne je jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Takže konečně ho přidávám i sem 🙂 Připravila jsem ho ve spolupráci s ETA. I Honzík s Honzou mají tohle jídlo v oblibě. Není snadné připravit jídlo, na kterém si pochutnáme všichni 3. Honzík je ještě vybíravější než Honza, takže z domácího vaření je celkem nelehká disciplína.
A i v případě tohoto chilli přišel drobný náraz. Dávali jsme si ho k obědu – já s Honzíkem, protože Honza byl ten den v práci. Honzík se mě ptá: “Co v tom je?” A tak jsem mu popisovala, z čeho jsem jídlo vařila. Došla jsem k fazolím… “Nechci papat fazole.” To jsem trochu čekala. Nevím, co to v těch dětech je, že nechtějí jíst luštěniny, ještě je ani nechutnaly 😀 Ne všechny děti, samozřejmě. Honzík má například moc rád cizrnu…
Tak jsem mu pomohla odsunout fazole stranou na talíři. Večer se posadil k jídlu Honza. Honzík měl velkou chuť dát si chilli con carne znovu. Takže jsem mu nanadala taky trochu na talíř. Koukal, jak taťka jí i ty fazole. A tak začala krátká debata. Vlastně stačilo, aby si je tatínek vychválil a Honzík začal papat i fazole. Ne maminka, ale tatínek – jeho slovo má prostě větší váhu 🙂
Kluci mají chilli nejraději s rýží, já ho mám ráda i s tortillami. Dá se tak vlastně vytvořit i tacos.
Chilli con carne
Detaily receptu
4 – 6 porcí
15 minut
30 minut
LEPKU
Ingredience
1 cibule
2 lžíce olivového oleje
1 – 2 řapíky celeru
1 větší mrkev
500 g mletého hovězího masa
2 lžíce rajského protlaku
2 stroužky česneku
½ lžíce mleté uzené papriky
½ lžíce sladké mleté papriky
½ lžíce sušeného oregana
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička mletého koriandru
Kajenský pepř (podle chuti – cca ¼ – ½ lžičky)
1 plechovka krájených rajčat
Svítek skořice
Sůl
Čerstvě mletý pepř
1 plechovka černých fazolí (příp. červených – 200 – 230 g)
15 – 20 g čokolády s podílem kakaové hmoty 85 – 90 %
- K podávání:
Zakysaná smetana
Koriandr
Čerstvá chilli paprička
Limetka
Rýže, různé druhy placek a tortill
Postup
- Cibuli nakrájejte nadrobno. V širším hrnci rozehřejte olej a cibuli nechte zesklovatět. Celer (z vnější strany) a mrkev oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Přidejte k cibuli a na středním ohni opékejte 5 minut. Občas promíchejte.
- Zvyšte teplotu na sporáku a do hrnce přidejte maso. Opékejte maso za občasného míchání pár minut, dokud se nezatáhne.
- K masu přidejte protlak, najemno nakrájený česnek, mletou papriku, oregano, římský kmín, koriandr a kajenský pepř. Míchejte půl minuty až minutu, aby se koření rozvonělo. Zalijte krájenými rajčaty. Plechovku vypláchněte a vodu nalijte do hrnce – množství ¾ – 1 plechovka. Do hrnce přidejte skořici, osolte a opepřete a pod poklicí na mírnějším ohni vařte 25 – 30 minut.
- Na konci vaření přidejte fazole. Vařte minutu až dvě. Přidejte čokoládu, odstavte z plotny a míchejte, dokud se čokoláda nerozplyne.
- Podávejte se zakysanou smetanou, čerstvým koriandrem, nakrájeným chilli a limetkou. Jako příloha se hodí jasmínová rýže a opečená tortilla či jiné pečivo.