Domů » Dýňový tvarohový koláč bez cukru

Dýňový tvarohový koláč bez cukru

Jablko, ovesné vločky a dýně. Co mají společného?

Tyto potraviny bych mohla jíst denně po celý rok a nepřejedly by se mi. Co se týče dýně, zbožňuji její nasládlou chuť, které jsem využila například v tomto dezertu.Vymyslela jsem ho tehdy, kdy mě honila obrovská chuť na sladké. Ale jelikož si dávám na megakalorické bomby pozor, abych si je později nemusela vyčítat, začaly se mi v hlavě rýsovat plány na zdravý, výživný a ne příliš sladký dezert, který naprosto uspokojil mé chutě.

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován:
5. 10. 2016

Ovesné vločky, kokosový tuk, banán, tvaroh,…je snad na těchto potravinách něco špatného? Když banánů nesníte celou mísu, když se nepřejíte vloček tak, že vám polezou i ušima a když se kokosovým tukem nebudete krmit po lžících, nic zlého se vám nestane. Vždy hraje roli množství. A to je v tomto koláči vyvážené. Takže když ho nesníte celý na posezení, můžete se v klidu radovat z jeho nasládlé chuti a ušetřených kalorií.

Jak jsem říkala, cukru si moc nedopřávám. Miluji čokoládu, ale jen tu hořkou, která má alespoň 80% a ani té nesním tabulku. Když jsem dávala ochutnat koláč mamce, dodala, že by klidně trochu té sladkosti navíc snesla. Ale to je na každém, zda si koláč dosladí.

Doporučuji podávat posypaný ořechy, nejlépe pekanovými. Pro ty, kteří si bez výčitek dopřejí sladké, můžu jedině doporučit ořechy opražené s cukrem, pěkně zkaramelizovaným, anebo přelijte kousek koláče slaným karamelem a posypte oříšky.

Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: cca 40 mintu

Množství: forma ø 21 cm

Suroviny:

Korpus:

  • 150 + 50 g drcených ovesných vloček
  • 40 g kokosového tuku
  • 120 g přezrálého banánu
  • 1 lžíce kakaa
  • ¼ lžičky tlučeného hřebíčku (někdo rád nemá – nedá)

Náplň:

  • 200 g dýně bez slupky (hokaido)
  • 1 lžička kokosového tuku
  • 500 g měkkého polotučného tvarohu
  • 80 g přezrálého banánu
  • 2 vejce
  • 30 g javorového sirupu
  • 1 vrchovatá lžička kukuřičného škrobu
  • Citronová kůra z ½ citronu

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 190 ⁰C, plech vyložte pečícím papírem. Dýni nakrájejte na drobné kostky a promněte s kokosovým tukem. Vložte do trouby a pečte doměkka.
  2. 150 g drcených vloček promixujte s banánem, kokosovým tukem, kakaem, příp. hřebíčkem. Vpracujte do směsi zbytek vloček.
  3. Vyložte formu pečícím papírem – jak dno, tak okraje. Troubu ztlumte na 170 ⁰C.
  4. Na dno formy rozetřete hmotu na korpus. Rovnoměrně uhlaďte.
  5. Připravte si náplň. Vychladlou dýni promixujte s tvarohem, javorovým sirupem, škrobem, citronovou kůrou a banánem. Přimíchejte vejce.
  6. Na korpus nalijte směs a pečte v troubě tak dlouho, dokud se nepřestane prostředek vlnit.