Domů » Fazolová pomazánka s rajčaty
fazolová pomazánka

Fazolová pomazánka s rajčaty

,,Jezte více luštěnin”, zní odevšad. ,,A jak je máme jíst?” ptají se někteří. Příkladem, jak na luštěniny chutně a zdravě, může být fazolová pomazánky s rajčaty. Pochutnají si na ní nejen vegani, ale i milovníci masa. Je totiž faakt moc dobrá!

Jestliže by člověk měl jíst luštěniny alespoň 2x za týden, já tento průměr zastávám i za další 2 nebo 3 lidi. Nejradši mám čočku – je jedno kterou – červenou, zelenou, černou… A pak taky cizrnu, z níž, jak jistě víte, se připravuje oblíbený hummus. A proč si tedy nevykouzlit chutnou pomazánku i z fazolí?

Luštěniny jsou skvělé do pomazánek

Tento recept, který jsem připravovala pro Probio, mě přivedl na myšlenku připravit na blog pomazánku z fazolí a papriky. Fazolovo-paprikové pomazánce je zase naopak malinko podobný recept ze Zeleninové kuchařky na červený hummus, kterým jsem se inspirovala v rámci svojí osobní výzvy #kazdytydennovyrecept. Z těchto tří receptů je těžké říct, který chutná nejlépe – za mně je jeden lepší než druhý.

A přesně to je důkaz, že luštěniny jsou super surovina pro přípravu pomazánek. Obzvlášť fazole borlotti mi přijdou na pomazánky jako dělané. Mimo to je například vynikající pomazánka z červené čočky a mrkve nebo dýně. Použít můžete i loupaný hrách nebo třeba mungo fazolky. Je to na vás – nebojte se toho! Uvidíte, že začnete jíst luštěniny častěji.

Fazolová pomazánka s rajčaty

Ingredience na 4 porce

  • 200 g konzervovaných fazolí borlotii (případně jiných – nemusejí být z konzervy, ale mohou být zkrátka uvařené)

  • ½ menšího až středně velkého rajčete – 40 g

  • 6 kousků sušených rajčat – 23 g

  • 1 lžíce balzamikového octa

  • 1 – 2 lžíce olivového oleje

  • 7 listů bazalky

  • pár snítek tymiánu

  • sůl

  • čerstvě mletý pepř

Postup

  • Fazole propláchněte vodou a sceďte. Přendejte do mísy (může to být přímo mixovací nádoba)
  • Rajče i sušená rajčata nakrájejte na menší kusy. Přidejte k fazolím. Zalijte balzamikovým octem a olejem a rozmixujte.
  • Dochuťte najemno nasekanými bylinkami, solí a pepřem.

Vychutnejte si luštěniny i na další způsoby:

papriková pomazánka

Fazolovo-papriková pomazánka

polévka s čočkou

Polévka s červenou čočkou

čočková sekaná

Čočková sekaná