Domů » Fazolové karbanátky
fazolové karbanátky

Fazolové karbanátky

Jedno z mých oblíbených jídel jsou fazolové karbanátky. Jsou také skvělé do krabičky a můžete je použít i jako součást vegetariánských burgerů.

S čím podávat

Já mám ráda fazolové karbanátky takhle, jak jsem je nafotila – s rozmačkaným (lehce dochuceným) avokádem a bílým jogurtem nebo zakyskou. K tomu si dám nějaký salát. Jako přílohu ale můžete zvolit i zeleninu v jiném provedení – dušenou, pečenou, grilovanou, restovanou… Zeleninovou kaši a pyré.. a tak dále. Pokud stojíte o sytější variantu pokrmu, podávejte například s bramborovou kaší, bulgurovým nebo kuskusovým salátem, chlebovými plackami atd. Skvěle je doplňují různé dipy a omáčky. A v neposlední řadě zmíním burgery, kde mohou hrát fazolové karbanátky hlavní roli.

Teplé i studené

Ačkoliv jsou karbanátky výborné po vytažení z trouby, chutnají mi i za studena. Pokud si je tak sbalíte na druhý den do krabičky k obědu do práce, nemusíte je ani ohřívat, pokud nemáte na teplé jídlo vyloženě chuť. Fazolové karbanátky jsou tak bezva v každém ročním období – a s takovou přílohou a dipem, jak počasí zrovna velí 🙂

Recept vznikl ve spolupráci se Svět plodů.

Fazolové karbanátky

Detaily receptu

Množství

4 karbanátky – 2 porce

Doba přípravy

25 minut

Doba pečení

25 minut

Vhodné i pro

VEGANY

Ingredience

  • 1 lžička fenyklových semínek

  • 30 g jemných ovesných vloček

  • 30 g slunečnicových semínek

  • 250 g konzervovaných nebo vařených červených fazolí (1 plechovka)

  • 1 lžíce olivového oleje

  • 2 – 3 lžičky rajského protlaku

  • 1 šalotka

  • 1 stroužek česneku

  • 2 lžičky mleté uzené papriky

  • 1 lžička sušeného oregana

  • ½ lžičky mletého římského kmínu

  • Sůl a pepř

  • Olivový olej na potření rukou

Postup

  • Semínka fenyklu nasucho opečte na pánvi, aby se rozvoněla a nechte vychladnout.
  • Ovesné vločky a slunečnicová semínka společně rozmixujte nadrobno – směs nemusí být úplně najemno, ale můžete vytvořit trochu hrubší konzistenci. Přendejte do mísy.
  • Fazole propláchněte, sceďte a nechte okapat. Poté přendejte do mixéru a rozsekejte na hrubší konzistenci. Přidejte lžíci oleje a rajský protlak a ještě společně chvíli mixujte, aby vznikla konzistence připomínající pomazánku. Směs přendejte do mísy k vločkám a semínkům.
  • Šalotku nakrájejte najemno a přijdete do mísy. Přidejte také najemno nasekaný nebo prolisovaný česnek, mletou papriku, oregano, římský kmín, sůl a pepř. Dobře promíchejte.
  • Plech vyložte pečicím papírem. Směs rozdělte na 4 stejně velké díly a z každého vytvarujte karbanátek. Před tvarováním si ruce potřete olivovým olejem. Karbanátky skládejte na připravený plech.
  • Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 25 minut.
  • Podávejte například se zeleninovým salátem, pečenou nebo dušenou zeleninou, zeleninovým pyré, bramborovo-celerovou kaší nebo kouskem pečiva. Skvěle chutnají s rozmačkaným avokádem, které lehce zakápnete limetkou a osolíte a s jogurtem ochuceným troškou chilli. Na závěr ještě posypejte čerstvými bylinkami. Perfektně se hodí například kopr, čerstvé oregano nebo řeřicha.