Domů » Francouzské tousty zdravěji
francouzské tousty zdravěji

Francouzské tousty zdravěji

Nedala bych si nikde ke snídani francouzské tousty, protože bych měla problém s tím, že jsou nasáklé tukem. A proto jsem vymyslela zdravější alternativu, která je krásně křupavá, a přitom zdravější.

Klasické francouzské tousty se obalují ve vajíčku a smaží obvykle na přepuštěném másle. To je ale poměrně spousta másla, které se do toustu vsákne. Když trochu másla přimícháte do vajíčka, jeho množství se v jídle radikálně sníží, a přitom si toust ponechá svou křupavost, zlatavou barvu i máslovou vůni.

Plněný toust

Tousty se mohou připravovat bez promazání, ale mě se zamlouvalo spojení s rybízovým džemem. Džemem, který není slazený cukrem. Vyrábí ho například značka Relax. Díky tomu, že s toustem během pečení nepohybujete, což se děje při přípravě na pánvi, nemá toust možnost se rozdělit. Takže si tak náplň, kterou si sami zvolíte, můžete směle dopřát 🙂

Rybízový džem můžete vyměnit například za oříškové máslo nebo jinou ovocnou náplň. Třeba i s tvarohem nebo ricottou.

S čím podávat

Pro silný křupavý zážitek můžete toust po upečení obalit v xylitolu (třeba se skořicí). Servírovat můžete s bílým jogurtem, čerstvým ovocem a javorovým sirupem. A hlavně s úsměvem 🙂

Dobrou chuť!!

Francouzské tousty zdravěji

Detaily receptu

Množství

3 tousty

Doba přípravy

15 minut

Tepelná úprava

10 minut

Ingredience

  • 6 plátků celozrnného toustového chleba

  • Džem podle chuti – cca 1,5 lžíce do každého

  • 30 ml mléka

  • 1 vejce

  • 10 g másla

Postup

  • Troubu zapněte na 220 °C v režimu horkovzduch. Dovnitř položte plech vyložený pečicím papírem.
  • Plátek toustového chleba potřete džemem a přiklopte druhým. Pokračujte takto i se zbývajícím pečivem.
  • Máslo rozehřejte a pak prošlehejte s mlékem a vejcem. Směs můžete ochutit vanilkou nebo skořicí.
  • Sendvič obalte ze všech stran ve vaječné směsi. Pokládejte na plech do trouby.
  • Pečte 10 minut dozlatova.
  • Po upečení můžete obalit ve směsi cukru nebo xylitolu a mleté skořice a vanilky. Podávejte s javorovým sirupem, jogurtem a ovocem.