Domů » Jáhlové noky (bezlepkové)
jáhlové noky

Jáhlové noky (bezlepkové)

Jáhlové noky jsou přirozeně bezlepkové jídlo, tudíž věřím, že u lidí, kteří se vyhýbají lepku, bude velice oblíbené. A taky doufám, že se noky stanou oblíbené u těch, kteří rádi objevují zdravá nová jídla.

Příprava s dětmi

Honzíka začala zajímat práce v kuchyni. Když se nakvartýroval k lince ve chvíli, kdy jsem hbitě pracovala s těstem a moukou, bála jsem se, že to nedopadne dobře. Ale hrozně mě potěšil, jak vzal přípravu noků zodpovědně do svých malých ručiček.

Honzíkovi jsou dva roky, brzy dva a půl. Ještě nedávno nevnímal to, že vaření a pečení má nějaká pravidla, kolem kterých se celá ta zábava může točit. Proto mě mile překvapilo, když začal být o něco opatrnější a snaží se docílit toho, čeho i já se snažím při vaření receptu docílit.

Z jsem těsta uždibovala kousky těsta, ze kterých jsem vzápětí vyvalovala kuličku a zvažovala, jestli tohle bude ta ideální práce i pro Honzíka. Nebyla, bude až bude starší. Ale zato opatrně kuličky poprašoval moukou na prkénku, aby se nepřichytily a lehce v ní ty kuličky obaloval. Hrozně se chtěl přidat k mačkání vidličkou. Takže to jsme trénovali společně 🙂 A pak se jeho soustředění přesunulo k opatrnému přendávání nočků na talíř, odkud už měli putovat do hrnce. Jemně svýma prstíčkama přendaval ty noky na místečko, které nebylo zaplněné a byl tak rád, že je užitečný a dělá něco nového. Je krása pozorovat, jak se děti nadšeně učí nové věci a snaží se nám pomáhat.

Takže věřím, že i vy budete moct své děti zapojit.

jáhlové noky

S čím podávat

Připravila jsem noky jednoduše – s pestem. Je na vás, jaké pesto zvolíte, samozřejmě. K pestu, resp. jáhlovým nokům s pestem se bude hodit nějaká zelenina i maso, různé sýry od halloumi po fetu, ryba nebo i vajíčka. Fantazii se meze nekladou 🙂

Jáhlové noky budou dobře chutnat s omáčkami (namísto těstovin) a můžou taky fungovat jako příloha k nějakým omáčkám (s masem). Anebo je můžete vpravit do zeleninových směsí – prostě jednoduše 🙂

Jáhlové noky nedoporučuji připravovat příliš předem. Po uvaření, resp. po zchladnutí začínají pomalu tuhnout. Druhý den už byste si na nich moc nepochutnali.

Jáhlové noky

Detaily receptu

Množství

2 porce

Doba přípravy

30 minut

Doba vaření
Bez

LEPKU

Ingredience

  • Těsto:
  • 100 g jáhel

  • 200 ml vody

  • Špetka soli

  • 1 vejce

  • 50 g kukuřičné mouky + na podsypání

  • 10 g kukuřičného škrobu

  • Na dohotovení:
  • Máslo

Postup

  • Jáhly spařte vroucí vodou a poté v hrnci zalijte 200 ml horké vody. Přidejte špetku soli a pod poklicí pozvolna vařte 15 minut. Nechte poté ještě 5 minut pod poklicí dojít.
  • Jáhly odklopte a za občasného promíchání nechte zchladnout, aby nebyly horké. Rozmixujte na kaši. Kaše bude poměrně hustá. Do vlažných jáhel zapracujte vejce. Poté přidejte kukuřičnou mouku se škrobem a důkladně promíchejte.
  • Dejte do většího hrnci vařit vodu na noky. Pomoučte si pracovní plochu, ruce a z malých kousků těsta vyvalujte drobné kuličky (průměr asi jako koruna). Pokládejte kuličky na pomoučenou plochu. Vidličkou, resp. jejími hroty, lehce přitiskněte kuličku k podložce a jemně táhněte, aby se kulička otočila, získala oválný tvar a jemně se do ní obtiskly hroty. Opatrně je vložte do vroucí osolené vody. Vařte 3 minuty, poté opatrně vyndejte na tác nebo talíř.
  • Podávejte například s pestem a různě upravenou zeleninou.
Ricottové noky s medvědím česnekem