Domů » Ricottové noky s medvědím česnekem
ricottové noky s medvědím česnekem podávané s caponatou

Ricottové noky s medvědím česnekem

Pro ricottu bych našla synonyma jako jemná, lahodná, svěží, zdravá, delikátní. Pro ricottové noky to platí stejně tak. S medvědím česnekem i bez něj chutnají opravdu skvěle!

Tento recept je pro mě skvělou chuťovou vzpomínkou. Ricottové noky s Honzou máme rádi – nejvíc asi s rajčatovou omáčkou. Varianta s caponatou, kterou jsem připravovala pro ETA, byla ale taky báječná a určitě si ji brzy zopakujeme. Těžko však říct, která varianta je lepší 🙂

Caponata

K čemu se hodí

Těch možností, jak ricottové noky podávat, je ale celá řada. Krom rajčatové omáčky a caponaty můžete k noky podávat s bylinkovým pestem a opečeným halloumi sýrem, nebo halloumi vyměnit za lososa, lososa vyměnit za filátko pstruha… Můžete taky připravit nějakou rychlou omáčku a nebo dip ze zakysané smetany, který to ještě víc osvěží. Perfektní by byla i nějaká šafránová omáčka nebo bylinková omáčka s créme fraiche. Napadá mě restovaný špenát s rajčátky. A třeba ještě s krevetami.. Vidíte, a to jsem vymyslela během minuty 🙂 Vsadím se, že bych mohla psát další nápady ještě tak hodinu a stejně by mě ještě druhý den napadly nové. Ricottové noky jsou prostě univerzální. A namísto medvědího česneku můžete k dochucení použít jinou bylinku anebo je úplně vynechat a užít si chuť ricotty a parmezánu.

ricottové noky s medvědím česnekem

“Do krabičky”

Ricottové noky můžete připravit k jídlu i předem, pokud třeba víte, že nebudete mít čas na vaření, až dojde čas na oběd nebo tak… S dětmi se občas hodí mít nějaké nové tipy na jídla, která se dají vařit předem. Pokud tedy budete chystat noky v předstihu, okapané noky doporučuji lehce potřít olejem nebo máslem, aby předešlo jejich okorávání. Buď použijte olej ve spreji a zlehka nastříkejte na tác s noky anebo noky vložte do mísy, lehce olejem zakápněte a opatrně promíchejte. Poté uložte do lednice zakryté fólií nebo v krabičce.

Ricottové noky s medvědím česnekem

Detaily receptu

Množství

2 – 3 porce

Doba přípravy

30 minut

Cooking time

5 minut

Ingredience

  • 250 g ricotty

  • 15 g medvědího česneku

  • 1 vejce

  • 60 g celozrnné špaldové mouky hladké (můžete ji nahradit světlou moukou)

  • 60 g světlé špaldové mouky hladké

  • 30 g nastrouhaného parmezánu

  • Sůl

Postup

  • Ricottu vyklopte do cedníku, postavte do vyšší misky a nechte půl hodiny odkapávat.
  • Scezenou ricottu přendejte do čisté mísy. Medvědí česnek nakrájejte najemno a přidejte k ricottě. Přidejte dále vejce, mouky, nastrouhaný parmezán a sůl a dobře promíchejte. Misku zakryjte fólií a na půl hodiny uložte do lednice.
  • Dejte do většího hrnci vařit vodu na noky. Těsto vyndejte z lednice, pomoučte si pracovní plochu, ruce a z malých kousků těsta vyvalujte drobné kuličky (průměr asi jako koruna). Pokládejte kuličky na pomoučenou plochu. Vidličkou, resp. jejími hroty, lehce přitiskněte kuličku k podložce a jemně táhněte, aby se kulička otočila, získala oválný tvar a jemně se do ní obtiskly hroty.
  • Noky vložte do vroucí osolené vody. Vařte 5 minut. Poté opatrně vyndejte (cedníkem) na tác nebo na talíř.