To, co v létě milujeme, jsou slunce a také grilovačky. Když slunce pěkně hřeje, prahneme po osvěžení, a to najdeme právě i při grilování oblíbeného kuřecího masa. Grilované kuře v limetkové marinádě doplněné svěží mangovou salsou je pro letní hodování jako stvořené. Lahodný dip z mandlového másla a kokosového jogurtu je úžasná a lahodná třešnička na dortu.
Léto bez grilovačky
Neumím si představit léto bez dobré grilovačky. Letos, jak se zdá, jich ale nebude tolik. Je to takové zvláštní léto. Ačkoliv začalo slibně a hned první noc byla tropická, po několika krásně teplých dnech ale přišly deště a strašně se ochladilo. Jakmile dorazila Anna – chladna z rána – byla ráno fakt kosa. A k tomu ty zkracující se dny… Je mi z toho vždycky tak smutno. Léto strašně rychle uteče, pavučinky babího léta ho odnesou zase do ztracena a pak ten podzim… achjo ten podzim…
Nevím, jestli bude letos ještě nějaké letní léto. Naštěstí se dá tahle dobrota připravit i doma. Pokud máte stolní gril, není co řešit. Maso ale můžete upéct i v troubě. Pokud budete péct maso v troubě, zapněte troubu v režimu horkovzduch na 250 °C a vložte dovnitř plech vyložený pečicím papírem. Do vyhřáté trouby vložte maso na plech, teplotu stáhněte na 230 °C a zprudka pečte 5 minut. Pak teplotu stáhněte na 180 °C a dopékejte asi 17- 20 minut (podle velikosti masa).
Salsa z manga i jiná
Pokud nemusíte mango anebo spojení ovoce s masem, můžete si připravit například klasickou rajčatovou salsu anebo bbq omáčku.
Recept vznikl ve spolupráci s ETA.
Grilované kuře v limetkové marinádě s mangovou salsou mandlovým dipem
Ingredience na 2 – 4 porce
2 kuřecí prsa (250 g)
- Marináda:
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce limetkové šťávy
Nastrouhaná kůra z 1 limetky
1 lžička kokosového cukru (případně nahraďte třtinovým)
1 lžička mletého římského kmínu
Sůl
- Mandlový dip:
2 lžíce mandlového másla (40 – 50 g)
2 lžíce kokosového jogurtu (80 – 100 g)
2 lžíce limetkové šťávy
Sůl
- Mangová salsa:
1 mango
1 avokádo
1/3 okurky
½ červené cibule
1 paprička jalapeňos
Šťáva z 1 limetky
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce nakrájené máty
1 lžíce nakrájeného koriandru
- K podávání:
Tortilly
Čerstvý koriandr
Postup
- Kuřecí prsa je lepší naporcovat na menší kusy. Odřízněte spodní část svalu, seřízněte je v nejširší části a pak můžete podélně po linii svalu kuřecí prso překrojit. Menší kusy se lépe grilují. Místo prsou můžete použít i vykoštěná kuřecí stehna.
- Do marinády vložte maso a nechte alespoň 2 hodiny v lednici odpočívat. Pokud budete marinovat maso delší dobu, je lepší solit až před grilováním.
- Všechny ingredience na mandlový dip dobře prošlehejte a prozatím uložte do lednice.
- Připravte mangovou salsu. Oloupané mango a avokádo nakrájejte na drobné kostičky. Okurku podélně rozkrojte na 3 pruhy. Z prostředního odkrojte část se semínky a odložte (můžete sníst jentak, ale do salsy by pustila příliš tekutiny). Okurku nakrájejte také na drobné kostičky a přidejte k mangu a avokádu. Cibuli a jalapeňos nakrájejte najemno. Přidejte k mangu. Zakápněte limetkou a olivovým olejem. Přidejte nakrájené bylinky, špetku soli a promíchejte.
- Maso vyndejte z marinády a z obou stran grilujte, dokud nebude dobře propečené. Po opečení nechte chvíli odpočívat na talíři. Pokud chcete maso servírovat rovnou v tortille, nakrájejte jej na plátky.
Pokud budete péct maso v troubě, zapněte troubu v režimu horkovzduch na 250 °C a vložte dovnitř plech vyložený pečicím papírem. Do vyhřáté trouby vložte maso na plech, teplotu stáhněte na 230 °C a zprudka pečte 5 minut. Pak teplotu stáhněte na 180 °C a dopékejte asi 17- 20 minut (podle velikosti masa). - Maso servírujte s mandlovým dipem, mangovou salsou a tortillou opečenou nasucho.