Jedno z mých nejoblíbenějších jídel z dětství je sekaná. Tato je trochu jiná, než připravovala mamka. Věřím ale, i že na trochu méně obvyklé verzi si pochutnáte a překvapí vás velká šťavnatost a příjemně nasládlá chuť.
Jídlo z dětství
Když mamka chystala sekanou, bývalo to obvykle v neděli. Masová štangle přes celý pekáč provoněla dům a byla krásně vypečená na kůrku. Jedli jsme jí i v pondělí a vůbec nám to nevadilo. Mamky sekaná byla prostě skvělá! A pořád je. Nedávno jsem si musela kousek odkrojit, když jsem k nim zašla a spatřila odklopený pekáč, kde tahle maminčina specialita zrovna chladla.
Odklon od klasiky
Mamka připravovala sekanou klasicky z mixu mletého vepřového a hovězího masa. Protože vepřové maso doma nevaříme (nemáme ho prostě rádi), tak jsem do sekané dala jen maso hovězí. Jestli ale máte mix vepřového a hovězího rádi, klidně ho použijte.
To, čím se moje sekaná liší od takové té klasiky, je vmíchání cukety a mrkve do masa. Cuketa udělá sekanou ještě šťavnatější a mrkvička jí dodá takovou příjemně nasládlou chuť.
K dochucení jsem použila bylinky. Použijte mix, který máte rádi. Já mám třeba ráda tymián, oregano, petrželku, rozmarýn… Asi by se našla ještě nějaká další bylinka, kterou bych klidně do sekané vrazila 🙂 Pokud bych dovnitř namísto mrkve přidala sušená rajčata, ochutila bych ji určitě i bazalkou.
Příloha
Jako příloha se hodí samozřejmě brambory nebo bramborová kaše. Zjistila jsem, že sehnat dneska v obchodě dobré brambory není zas tak snadné. Ale můžu doporučit ty z Billy, které vždycky chutnají skvěle s pocházejí z českých polí. Aktuálně koupíte skvělé ranné brambory a během roku najdete v Bille brambory pěkně roztříděné na varné typy, takže se vám nestane, že bramborový salát bude kejda a bramborový kaše zase jako lepidlo s hrudkami.
Krom brambor a bramborové kaše si pochutnáte na sekané s pečenými batáty, nebo obecně pečenou zeleninou, celerovo-bramborovou kaší, dušenou zeleninou i čerstvém zeleninovém salátu.
Sekaná s cuketou a mrkví
Detaily receptu
6 porcí
20 minut
1 hodina
Ingredience
250 – 270 g cukety
800 g mletého hovězího masa
4 plátky celozrnného toustového chleba (100 g ) nebo 2 housky
1 středně velká mrkev
2 jarní cibulky
2 vejce
3 stroužky česneku
1 lžička tymiánu
½ lžičky mletého nebo čerstvého, jemně nasekaného rozmarýnu
½ lžičky drceného kmínu
Hrst petrželky
Sůl
Čerstvě mletý pepř
Olivový olej
- K podávání:
Brambory
Pažitka
Postup
- Cuketu nastrouhejte nahrubo. V cedníku nechte okapat.
- Mleté maso vložte do větší mísy.
- Toustový chléb nebo housku natrhejte na menší kusy, vložte do mixéru a nadrobno nasekejte. Oloupanou mrkev nakrájejte na drobné kostičky. Jarní cibulku nakrájejte na tenké plátky.
- Pečivo, zeleninu, vejce, prolisovaný česnek, tymián, rozmarýn, kmín a najemno nakrájenou petrželku přidejte k masu. Cuketu ještě trochu vymačkejte a přidejte také do mísy. Ochuťte solí a pepřem. Směs dobře promíchejte.
- Ochucené maso můžete dát uležet na 30 – 60 minut do lednice. Pokud nemáte tolik času, pusťte se rovnou do tvarování šišky.
- Nejdříve vytřete pekáč olivovým olejem a poté z masové směsi tvarujte dlouhou šišku. Podlijte vodou. Pekáč přiklopte a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte celkem hodinu, přičemž po půl hodině přelijte výpekem. 10 minut před koncem znovu přelijte a nechte odklopené, aby se sekaná pěkně opekla. Můžete přepnout na režim horkého vzduchu.
- Podávejte s brambory sypanými pažitkou nebo s bramborovou kaší, zeleninou či salátem – zkrátka s tím, co máte rádi.