Hlíva ústřičná je známá pro své blahodárné účinky na zdraví. Proto se prodává i v tabletkách. Co si budeme povídat, hlívový guláš bude jistě chutnější forma, jak doplňovat látky z této cenné houby. Pravda, denně ho asi jíst nebudeme, ale jako hlívové povyražení se čas od času bude hodit perfektně.
Toto jídlo mi přijde jako typicky podzimní. Jednak podzim je tak trochu o houbaření, i když hlíva není zrovna typická pro místní lesy, a jednak hlívový guláš skvěle zahřeje i zasytí. Je to takové to jídlo, které si můžete připravit na dva dny a už druhý den se při cestě domů sychravým počasím těšíte, až obejmete misku a zaboříte do ní lžíci.
Hlívový guláš s cizrnou


Ingredience na 4 porce:
- 4 cibule
- 5 lžic řepkového oleje
- 500-600 g hlívy ústřičné
- 2 lžičky rajského protlaku
- 2 stroužky česneku
- 1,5 lžíce mleté papriky (může být mix sladké a uzené)
- 2 bobkové listy
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1,2 l zeleninového vývaru
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 1/2 hrnku vody
- 2 lžíce hladké mouky
- 1/2 plechovky sterilované cizrny nebo 120 g vařené (můžete nahradit fazolemi)
Postup:
- Cibuli nakrájejte nadrobno. V širokém hrnci rozehřejete olej a cibuli pozvolna za občasného míchání opékejte dohněda. Ne však příliš, aby se cibule nespálila a nezhořkla.
- Hlívu nakrájejte na plátky. Vsypte do hrnce a míchejte asi 2 minuty.
- Do hrnce přidejte protlak, prolisovaný nebo najemno nasekaný česnek, papriku, bobkový list, mletý kmín a zarestujte – míchejte asi minutu. Zalijte vývarem, osolte a opepřete a pozvolna vařte 20-25 minut.
- Ve vodě rozmíchejte mouku a vlijte do guláše. Za občasného míchání pozvolna vařte 15-20 minut.
- Nakonec do hrnce přidejte propláchnutou, scezenou cizrnu a krátce vařte.
- Před podáváním můžete posypat nakrájenou červenou nebo jarní cibulkou a petrželkou. Jako přílohu můžeme servírovat čerstvé pečivo, knedlíky, rýži nebo bulgur.
Tip: Namísto cizrny můžete použít nejen fazole, ale například také tofu (přírodní nebo uzené), tempeh nebo seitan.
Tento recept jsem připravovala v roce 2023 ve spolupráci s Eta.