Domů » Houbová paštika
houbová paštika

Houbová paštika

Konečně jsme si letos v našem lese zase zahoubařili. Už jsem se bála, že z našeho lesa po předchozích nuzných letech houby vymizely. Naštěstí ne, letos jich je tu spousta, a tak se našel prostor pro experiment. Houbová paštika není úplně obvyklé jídlo, ale je fantastická jak chutí, tak i konzistencí a vůní.

Vegetariánská paštika

Ačkoli maso mám ráda, paštiky zrovna nevyhledávám. Ale tato vegetariánská alternativa se stane určitě mojí oblíbenou. Houby nejen ráda sbírám, ale ráda je i jím. A tahle paštika má nádherně bohatou houbovou chuť, takže se stane mým oblíbeným jídlem.

houbová paštika

Přidala jsem do paštiky fazole, které nejen, že pomohou ke krémovitější konzistenci, ale dodají také bílkoviny a vlákninu. Co se týče smetany, můžete ji nahradit její veganskou alternativou, a tak získáte zcela vegan verzi, která bude chutnat stejně tak dobře, jako ta s klasickou smetanou. Bývala bych sama zkusila přidat třeba ovesnou, ale neměla jsem jí doma a nutně jsem potřebovala svůj nový nápad na recept zrealizovat.

A jak podávat?

Rozhodně bude chutnat na čerstvém pečivu. Například na kváskovém chlebu anebo opečené bagetce. K tomu můžete přidat nějakou pečenou zeleninu nebo osmahnuté houby, anebo posypat semínky

Houbová paštika

Detaily receptu

Množství

4 porce

Doba přípravy

15 minut

Doba vaření

15 minut

bez

LEPKU

Ingredience

  • 1 cibule

  • 1 lžíce (25g) másla

  • 200 g směsi lesních hub

  • Sůl

  • 3 stroužky česneku

  • Čerstvě mletý pepř

  • 1 snítka rozmarýnu

  • 1 rovná lžička lístků tymiánu

  • 50 ml bílého suchého vína

  • 50 g smetany ke šlehání

  • 100 g červených fazolí – vařených nebo konzervovaných

Postup

  • Cibuli nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte máslo a cibuli opékejte dozlatova.
  • Houby nakrájejte na slabé plátky a přidejte do pánve. Osolte a za občasného míchání opékejte na středním ohni asi 5 – 7 minut, dokud nezačnou zlátnout. Asi v polovině opékání přidejte najemno nasekaný česnek, pepř a najemno pokrájené bylinky.
  • Houby podlijte vínem a míchejte, dokud se tekutina nevypaří. Poté zalijte smetanou a jen přiveďte k varu. Stáhněte z plotny a přidejte okapané fazole.
  • Směs přendejte do misky a rozmixujte tyčovým mixérem. Přendejte do sklenice a uchovávejte přikryté v lednici maximálně dva dny.
paštika z hub