Domů » Jablečný koláč s ořechovou drobenkou

Jablečný koláč s ořechovou drobenkou

Když na podzim očešeme a uskladníme jablka ze zahrady, mají skvělou šťavnatou chuť i sladkou, svěží vůni, která s přehledem vydrží do Vánoc. Jelikož jsou u nás jablka dost v kurzu, dokupujeme ještě tak dvě tři bedny od sadaře z nedaleké vesnice. Ten nám poradí, jaká odrůda si udrží šťavnatost i chuť do samého jara a které je lepší sníst hned.

Je sice pravda, že jablka v chladném sklepě zimu přečkají téměř bez újmy, ale čím více začne slunce sílit a jaro se přihlásí ke slovu, začnou jablka ovadat a spíše si na nich pochutnáme ve štrůdlu. Anebo…třeba v tomto voňavém koláči s ovesnými vločkami a křupavou ořechovou drobenkou, který se hodí jak ke snídani, tak jako voňavé zpříjemnění odpoledního kafíčka.

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován:
22. 3. 2018

Za mě vede ta první varianta. Odpoledne se snažím sladkému vyhýbat, i když jde o zdravější verzi v jakékoliv podobě. Zato snídaně! Miluji snídaně. A nejvíc si je vychutnávám samozřejmě o víkendu. Ráno nemám chuť na nic slaného, takže při pomyšlení na tenhle koláč doplněný bílým jogurtem, lahodným černým čajem a představa, že nemusím do práce a dopoledne si užiju podle svého…je prostě fakt krása. Většinou se mi zadaří ta první část. To, že bych neměla co na práci a užila si stopro den podle sebe není tak úplně možné, ale na druhou stranu bych se pak netěšila na ty „obyčejné“ chvíle, kdy si byť vypiju jen dobrý čaj, přečtu svůj oblíbený časopis, poslechnu svou nejoblíbenější písničku…

Detaily receptu

Množství

forma o průměru 2<br>5 cm

Doba přípravy

20 minut

Doba pečení

45 minut

Ingredience

  • Těsto:
  • 3 vejce

  • 120 g třtinového cukru nebo xylitolu

  • 160 g polohrubé mouky

  • 100 g celozrnné špaldové hladké mouky

  • 110 g jemných ovesných vloček

  • 1 sáček kypřícího prášku do pečiva

  • 1 lžička skořice

  • 250 g nahrubo nastrouhaného jablka

  • 1/3 hrnku oleje

  • ½ hrnku mléka

  • Drobenka:
  • 70 g vlašských ořechů

  • 35 g másla

  • 50 g třtinového cukru

  • 30 g jemných ovesných vloček

  • K tomu navíc:
  • Jablka na ozdobení koláče

  • Máslo na vymazání formy

  • Jemné ovesné vločky na vysypání formy

Postup

  • Formu vymažte máslem a vysypte jemnými ovesnými vločkami.
  • Připravte si drobenku. Ořechy rozdrťte na drobné kousky. V misce prsty rozemněte změklé máslo s cukrem, vločkami a ořechy.
  • Jablka rozkrojte, vykrojte jádřince a nakrájejte na slabší klínky.
  • V míse vyšlehejte vejce s cukrem do husté pěny. Smíchejte obě mouky s kypřícím práškem a ovesnými vločkami. Vsypte do mísy. Přilijte mléko a olej. Přidejte nastrouhané jablko a skořici a vše důkladně promíchejte.
  • Těsto nalijte do připravené formy. Rozkrájené kousky jablka rozprostřete rovnoměrně po povrchu. Posypte drobenkou. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 45 – 50 minut.