V létě hledáme spoustu způsobů, jak se zchladit. Domácí jahodová limonáda je jedním z perfektních způsobů, kterým navíc zužitkujete úrodu ze zahrádky. V kombinaci s mátou osvěží obzvlášť.
Limonáda není jen o přípravě sirupu zalitého vodou. V tomto receptu z jahodové dřeně připravíte i jahodovo-mátové kostky, které se pozvolna v pití uvolňují, takže jahodová chuť neustává a stále a pozvolna taje a tvoří další limonádu. Ředí se s ledem, který krásně vypadá a drink ozdobí, když do kostek zamrazíte lístky máty, jahody nebo jiné ovoce – třeba borůvky. Ty krásně s růžovo-červenou barvou kontrastují.
Ačkoliv nejsem velký příznivce alkoholu, pro ty, kteří si občas rádi dopřejí i alkoholický drink doporučím ozkoušet limonádu i s panákem vodky. Vodka totiž dokáže posílit chutě použitých ingrediencí v drinku. Její čistota nenaruší limonádu žádnou pachutí, takže stále ucítíte jahody, mátu, jahody a zase mátu. Možnost je namíchat sodu s proseccem. Pokud byste chtěli chutě ještě trochu sofistikovanější, do sklenice přidejte pár plátků limetky.
Jahodová limonáda s mátou


Ingredience na 2 porce:
- 200 g jahod
- 100 ml vody
- Větvička máty
- 1 lžíce javorového sirupu
- Jemně perlivá voda
Na ledové kostky:
- Pár kousků drobných jahod nebo několik lesních jahod
- Máta
- Můžete použít i jiné drobné ovoce – ideálně borůvky
Postup:
- Jahody spolu s vodou, mátou a javorovým sirupem rozmixujte dohladka.
- Směs proceďte, resp. propasírujte přes sítko. Do formiček na led odlijte 6 kousků. Zbylou dřeň nalijte do pánve a cca 5 minut pozvolna vařte, dokud sirup nezhousne. Nechte vychladnou a pak přendejte do uzavíratelné skleničky. Uložte do lednice.
- Do zbylých otvorů na led vložte kousek jahody, máty nebo jiného ovoce. Zalijte vodou a dejte spolu s dření do mrazáku.
- Do 2 sklenic vložte po pár kouscích ledu a zmrzlé dřeně. Do sklenic rozdělte sirup. Doplňte kostkami ledu a zalijte jemně perlivou vodou.