Domů » Jahodový sorbet s mátou a proseccem
jahodový sorbet

Jahodový sorbet s mátou a proseccem

Jahody a léto, léto a zmrzliny, jahody a zmrzlina, jahody a prosecco – samé pěkné asociace, že? 🙂 Spojte všechny dohromady a vytvořte si osvěžující jahodový sorbet s mátou a proseccem.

Jak vytvořit sorbet

Představím vám dva způsoby, kterými bych na to šla já. Ten první je využití speciálního nástavce, který mám k robotu Eta Gratus. Nejdříve se nakrájí ovoce na menší kusy a zmrazí. Pokud byste měli například borůvky, maliny nebo jiné menší plody, není třeba krájet na menší kusy. U větších jahod to ale potřeba je, aby prolezly otvorem pro výrobu zmrzlin. Pak se toto zmražené ovoce nechá asi 10 – 15 minut “povolit” a skrz zmiňovaný nástavec protlačujete hotový sorbet. Ten můžete dát ještě zmrazit. Obzvlášť to doporučuju, když zaléváte proseccem – aby nebyl sorbet příliš řídký.

Druhý způsob je velice podobný tomu, kterým chystám nice-cream – to je název pro zmrzlinu ze zmraženého banánu. Ovoce se také nakrájí na menší kusy a zamrazí se. Zmražené se rozmixujte v klasickém robotu se sekací nádobou. Pokud je to ovoce ale s vyšším podílem vody, je poměrně hodně zmrzlé a nože v mixéru si s ním poradí hůř, než když na to máte ten spešl nástavec, který je přímo vytvořený za těmito účely. Proto je lepší ovoce s vyšším obsahem vody nakrájet v každém případě na malé kousky, aby to v robotu tolik nehaprovalo. Nechte také chvíli povolit mimo mrazák.

Domácí jahodový sorbet můžete dochutit mátou a lehce zalít proseccem – před zamražením i před podáváním – záleží, kolik prosecca je pro vás tak akorát 🙂

Recept jsem vytvořila ve spolupráci s ETA.

Jahodový sorbet s mátou a proseccem

Ingredience na 4 porce

  • 500 g zralých jahod

  • 1 – 2 lžičky najemno nakrájené máty (lze nahradit bazalkou nebo meduňkou) + na posypání

  • 50 ml prosecca

  • Můžete dosladit trochou medu nebo čekankového sirupu

  • Snítka bylinky na ozdobení (podle toho, kterou jste použili)

Postup

  • Omyté zralé jahody zbavte stopek. Překrájejte na poloviny nebo čtvrtiny. Přendejte do mističky a uložte přes noc do mrazáku.
  • Jahody vyndejte a nechte 5 – 15 minut povolit.
  • Připravte si nástavec na výrobu zmrzliny. Kousky jahod vsypte dovnitř a protlačte do misky. (popř. postupujte dle návodu výše v textu)
  • K sorbetu přidejte najemno nakrájenou bylinku. Trochu si nechte na posypání při servírování. Zalijte proseccem a promíchejte. Pokud ovoce povolilo více a přejete si mít sorbet více zmrlzý, na chvíli jej můžete uložit do mrazáku.
  • Sorbet naservírujte do mističek. Posypejte nakrájenou bylinkou a snítkou ozdobte. Pokud máte prosecco v oblibě, můžete jím sorbet ještě trochu polít.