Když někdo řekne “kapustové karbanátky”, možná si vybavíte karbanátky s masem, doplněné kapustou, nebo i vegetariánskou verzi. Mám ráda obě. A pokud se pustím do verze bez masa, určitě použiju tento recept.
Recept jsem vytvořila, když mi zbyla polovina kapusty právě po vaření masové verze karbanátků pro Košík. A natolik se tento vege povedl, že jsem ho zanedlouho musela vařit zase. A rovnou jsem vytvořila reelsko na svůj Instagram. Kapustové karbanátky chutnají skvěle zastudena i teplé. Ráda si k nim dávám jednoduchý jogurtový dip s pažitkou a česnekem a nějaký dobrý salát. Dobrou přílohou ale mohou být i různá zeleninová pyré nebo bramborová kaše.
Kapustové karbanátky jsem připravovala v horkovzdušné fritéze. Mám doma značku Cosori. Miluju na ní, že jeden velký prostor je možné rozdělit i na dvě komory a každou nastavit pro jiný režim, teplotu i dobu úpravy. Karbanátky jsem připravovala v režimu “smažení”. Díky tomu jsou pěkně křupavé na povrchu, ale vláčné uvnitř. Péct je můžete i v troubě, bude to trvat jen o malinko déle. To je vlastně další výhoda horkovzdušky. Jídlo z ní je velice rychle připravené. Žádné předehřívání, trouba rovnou maká na plné obrátky 🙂
Kapustové karbanátky


Ingredience na 8 karbanátků:
- ½ kapusty (400 – 420 g po vykrojení košťálu)
- 1 cibule
- 1 střední mrkev
- 1 střední kořenová petržel
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje + něco navíc
- 140 g červené loupané čočky
- Sůl
- ½ lžičky kmínu
- 1 vejce
- Pepř
- Hrst slunečnicových semínek
- Strouhanka
Postup:
- Kapustu překrojte a pak rozdělte na menší části. Vložte do vroucí osolené vody a vařte asi 10 minut doměkka. Přendejte do studené vody a nechte zchladnout.
- Cibuli nakrájejte nadrobno. Cibuli a petržel nastrouhejte nahrubo. Česnek nasekejte najemno.
- V hrnci rozehřejte olivový olej. Cibuli opékejte, dokud nezačne chytat zlatavý nádech. Přidejte mrkev a petržel a na středním stupni dále opékejte 3 minuty.
- Do hrnce přidejte česnek, chvíli míchejte a pak přisypte čočku. Zalijte 280 ml vody. Osolte, promíchejte a přiklopte. Vařte 7 – 10 minut na mírném stupni. Po této době odklopte a pokud je tekutina vyvařená, sporák vypněte a pod poklicí nechte 10 minut dojít.
- Hotovou čočku promíchejte a přendejte do větší mísy, aby rychleji zchladla a mohli jste ji propojit s dalšími ingrediencemi.
- Kapustu vymačkejte, jak jen to půjde a nasekejte najemno. Přidejte do mísy k čočce. Ochuťte kmínem, pepřem a trochou soli. Přidejte slunečnicová semínka a promíchejte. Přidejte vejce, asi lžíci až dvě strouhanky a znovu promíchejte.
- Ruce si potřete trochou oleje a z kapustovo-čočkové směsi tvarujte karbanátky.
- Karbanátky můžete „smažit“ v horkovzdušné troubě při 200 °C asi 10 minut, dokud nebudou na povrchu krásně křupavé. Případně můžete vložit na plech vyložený pečicím papírem a péct v troubě při 210 °C asi 15 – 20 minut.
- Doporučuji podávat s dipem ze zakysané smetany nebo jogurtu, pažitky a česneku.
