Ne vždycky se to povede. Tahle kokosová žitno-špaldová bábovka, ač to na obrázku (radši) nevypadá, v sobě má ještě cheesecake náplň. Kdysi už jsem podobně zkoušela připravovat bábovku z fresh.iprima.cz. Jenomže během pečení se podél téhle skvělé náplně utvořila vzduchová bublina a já nevím proč. No, každopádně to nebylo fotogenické, a proto jsem to neukazovala 🙂
Recept vám sem vložím komplet – každý ať peče, jak bude mít chuť. S náplní ta bábovka chutná náramně dobře. Jak je to bez ní, nevím 🙂 Ale těsto jako takové je chuťově dobré – takové hutné a vláčné díky žitné mouce.
Moje druhá nová forma
A jak jsem zmínila v předchozím receptu na perníkovou hrnkovou bábovku, zamilovala jsem se do forem Nordic Ware. Tu první – Heritage – jsem dostala dárkem od Denis Henry (<- mrkněte 🙂 ) Jakmile jsem v ní poprvé bábovku upekla, nutně jsem si musela koupit i tuhle Anniversary, která byla v nejužším výběru top forem z e-eshopu. Teda vlastně ještě s dalším modelem Anniversary.
To, čím formy Nordic Ware zaujmou, je nejen design, ale hlavně ta kvalita. Formy, ač se zdají těžké na vymazání, mají skvělou nepřilnavost. Takže nemusíte být ani tak pečlivý a bábovka vyklouzne ven dřív, než ji stačíte převrátit vzhůru nohama.
Kokosová žitno-špaldová bábovka
Ingredience
130 g másla – ½ hrnku rozpuštěného
3 vejce
170 g xylitolu – ¾ hrnku
270 ml mléka – 1 hrnek
70 g strouhaného kokosu – ¾ hrnku
130 g celozrnné žitné mouky – 1 hrnek
100 g špaldové celozrnné hladké mouky – ¾ hrnku
1 kypřicí prášek do pečiva
35 g karobu – 4 lžíce
špetka soli
máslo a polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Do bábovky jsem původně připravovala ještě „cheesecake“ náplň, ale nevím proč, se mi v bábovce vytvořila vzduchová bublina podél celé náplně – takže, kdo chcete, vyzkoušejte 🙂
Ingredience
150 g polotučného tvarohu
100 g sýru typu Lučina, Palouček apod.
1 žloutek
2 lžíce xylitolu
2 lžičky kukuřičného škrobu
vanilkový extrakt – můžete vynechat
Tuto směs navrstvíte na cca polovinu těsta ve formě. Poté zakryjte zbylým těstem.
Postup
- Formu vytřete máslem a vysypejte moukou.
- Bílky vyšlehejte se špetkou soli.
- Žloutky našlehávejte metlou, až vznikne světlá pěna.
- Do žloutkové směsi přilijte mléko a zchladlé máslo a promíchejte. Přidejte i sypké suroviny. Důkladně prošlehejte, aby se ingredience spojili.
- Nakonec zlehka vmíchejte sníh.
- Těstem naplňte bábovkovou formu a vložte do trouby vyhřáté na 170 °C. Pečte 45 – 50 minut.
Pokud připravujete bábovku s náplní, navrstvěte do formy polovinu těsta, na něj náplň a zakryjte zbytkem těsta. - Po upečení nechte zchladnout a vyklopte.