Domů » Kokosová žitno-špaldová bábovka
kokosová bábovka

Kokosová žitno-špaldová bábovka

Ne vždycky se to povede. Tahle kokosová žitno-špaldová bábovka, ač to na obrázku (radši) nevypadá, v sobě má ještě cheesecake náplň. Kdysi už jsem podobně zkoušela připravovat bábovku z fresh.iprima.cz. Jenomže během pečení se podél téhle skvělé náplně utvořila vzduchová bublina a já nevím proč. No, každopádně to nebylo fotogenické, a proto jsem to neukazovala 🙂

Recept vám sem vložím komplet – každý ať peče, jak bude mít chuť. S náplní ta bábovka chutná náramně dobře. Jak je to bez ní, nevím 🙂 Ale těsto jako takové je chuťově dobré – takové hutné a vláčné díky žitné mouce.

Moje druhá nová forma

A jak jsem zmínila v předchozím receptu na perníkovou hrnkovou bábovku, zamilovala jsem se do forem Nordic Ware. Tu první – Heritage – jsem dostala dárkem od Denis Henry (<- mrkněte 🙂 ) Jakmile jsem v ní poprvé bábovku upekla, nutně jsem si musela koupit i tuhle Anniversary, která byla v nejužším výběru top forem z e-eshopu. Teda vlastně ještě s dalším modelem Anniversary.

To, čím formy Nordic Ware zaujmou, je nejen design, ale hlavně ta kvalita. Formy, ač se zdají těžké na vymazání, mají skvělou nepřilnavost. Takže nemusíte být ani tak pečlivý a bábovka vyklouzne ven dřív, než ji stačíte převrátit vzhůru nohama.

kokosová bábovka

Kokosová žitno-špaldová bábovka

Ingredience

  • 130 g másla – ½ hrnku rozpuštěného

  • 3 vejce

  • 170 g xylitolu  – ¾ hrnku

  • 270 ml mléka – 1 hrnek

  • 70 g strouhaného kokosu – ¾ hrnku

  • 130 g celozrnné žitné mouky – 1 hrnek

  • 100 g špaldové celozrnné hladké mouky – ¾ hrnku

  • 1 kypřicí prášek do pečiva

  • 35 g karobu – 4 lžíce

  • špetka soli

  • máslo a polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Do bábovky jsem původně připravovala ještě „cheesecake“ náplň, ale nevím proč, se mi v bábovce vytvořila vzduchová bublina podél celé náplně – takže, kdo chcete, vyzkoušejte 🙂

Ingredience

  • 150 g polotučného tvarohu

  • 100 g sýru typu Lučina, Palouček apod.

  • 1 žloutek

  • 2 lžíce xylitolu

  • 2 lžičky kukuřičného škrobu

  • vanilkový extrakt – můžete vynechat

Tuto směs navrstvíte na cca polovinu těsta ve formě. Poté zakryjte zbylým těstem.

Postup

  • Formu vytřete máslem a vysypejte moukou.
  • Bílky vyšlehejte se špetkou soli.
  • Žloutky našlehávejte metlou, až vznikne světlá pěna.
  • Do žloutkové směsi přilijte mléko a zchladlé máslo a promíchejte. Přidejte i sypké suroviny. Důkladně prošlehejte, aby se ingredience spojili.
  • Nakonec zlehka vmíchejte sníh.
  • Těstem naplňte bábovkovou formu a vložte do trouby vyhřáté na 170 °C. Pečte 45 – 50 minut.
    Pokud připravujete bábovku s náplní, navrstvěte do formy polovinu těsta, na něj náplň a zakryjte zbytkem těsta.
  • Po upečení nechte zchladnout a vyklopte.