Mango je jedno z jídel, kterému jsem nepřišla na chuť hned na první ochutnání. Bylo to nejspíš tím, že nebylo dozrálé a jeho chuť nebyla nic moc. Ale teď?! Teď na tom sladkém voňavém ovoci ujedu ráda. A možná bych měla častěji.
Dočetla jsem se o tomhle ovoci spoustu skvělých věcí. Například, že obsahuje vysoké množství hned tří antioxidantů: E, C a beta karoten – provitamin A. Navíc ještě vyniká obsahem vitaminu B6, který ovlivňuje psychickou pohodu, nespavost a soustředěnost. Zmiňovaný beta karoten a B6 spolu s obsahem mědi a manganu prospívají naší pleti a vlasům.
Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován: 24. 5. 2018
Je spousta zdravotních a zkrášlovacích důvodů, proč bychom měli mango zařazovat do jídelníčku častěji, což si ale málo kdo při jeho konzumaci vůbec uvědomí. To nejpodstatnější, co nás na něm přitahuje jsou chuť a vůně. Neznám ovoce, které by bylo mangu podobné a dokázalo by ho nahradit. Což mě napadá ve spojitosti s tímto receptem, jestli by se daly knedlíčky vyplnit něčím jiným.
Určitě ano, třeba ananas by nemusel být špatný, navíc se skvěle hodí ke kokosu. Můžete to zkusit, určitě budu ráda za vaše postřehy.
Detaily receptu
3 porce <br>(9 knedlíčků)
30 minut
5 minut
Ingredience
- Knedlíčky:
50 g střídky bílého pečiva
15 g kokosového tuku
1 žloutek
50 g manga nakrájeného na malinké kostičky
100 měkkého polotučného tvarohu
- Krém:
3 žloutky
100 ml smetany ke šlehání
2 – 3 lžíce bourbonu (nebo whisky/rumu)
20 g moučkového cukru
- Na ozdobení:
mango nakrájené na nudličky
kokosové lupínky
Postup
- Dejte vařit vodu na knedlíčky.
- Střídku pečiva rozsekejte v mixéru. Přesypte do mísy.
- Kokosový tuk nechte rozehřát. Nesmí být ale horký. Nechte ho po rozpuštění trochu zchladnout.
- Do mísy přidejte tvaroh a žloutek. Stačí jen trochu promíchat. Pak zalijte rozpuštěným kokosovým tukem. Přidejte kostičky manga a zpracujte těsto. Kdo chce, může těsto trochu přisladit.
- Z těsta tvarujte knedlíčky velké asi jako pingpongový míček. Snažte se, aby kostičky manga nikde nevylézaly.
- Do vroucí vody dejte špetku soli.
- Knedlíčky vložte do vody, přiveďte k varu a pod poklicí vařte 5 minut. Pak vyndejte děrovanou naběračkou z hrnce a nechte okapat.
- Na hrnec položte menší, ve kterém budete šlehat pěnu. Dno menšího hrnce by mělo být ponořené. Krém, tedy pěnu budete připracovat ve vodní lázni.
- Do hrnce vložte žloutky a cukr. Metličkou prošlehávejte, dokud nebude krém houstnout. Pak přidejte bourbon – podle chuti 🙂 – a už jen lehce prohřejte.
- Na talíři ozdobte proužky manga a kokosovými lupínky.