Nevěděla jsem, jak trefně tento skvělý recept nazvat… Je v něm tolik skvělých ingrediencí… Ale tou převládající je právě kokos a čokoláda. Takže tady jsou – kokosové kostky s čokoládou – skvělé jako dárek i potěšení jen tak.
Výzva & úprk do lesa
Recepty pro svého milého klienta Svět plodů jsem stihla v lednu zpracovat poměrně rychle. A protože jsem měla chuť na nějakou další dobrotu z oříšků, ovoce nebo čokolády, poptala jsem se, jestli náááhodou ještě nějaký recept nemůžu připravit. A JO! Valentýn! “…něco s ruby čokoládou?”
Přišla mi tato zpráva zrovna ve chvíli, kdy jsem se po dlouhé době vydala sama na procházku do lesa. Kluci si doma hráli, venku zima a jim se nechtělo. A to mě jo.. A dobře jsem udělala. Krom toho, že jsem si skvěle vyčistila hlavu, jsem měla prostor pro fantazírování o valentýnském potěšení do krabičky, kterým svou drahou polovičku dostanete. A je to potěšení i pro nás samotné – i my si musíme dopřávat radosti různých forem – od procházky po sladké dobroty. V mém případě to musí být potěšení ve zdravém provedení.
Spřádala jsem v hlavě recept… Dávala jsem si dohromady jednotlivé komponenty a obracela v hlavě pomyslné listy plné ingrediencí, abych našla ty, které k sobě budou nejen dobře ladit, ale které půjde pospojovat tak, aby výsledek byl proveditelný 🙂
Zjistila jsem, že čím rychleji jdu, tím víc mi to pálí. Mazala jsem lesem, jako bych se měla chtít přiblížit k vytouženému cíli. A na konci jsem ho dosáhla! Tady je ten recept, který po lesních cestách zledovatělých i zabahněných vznikl a na který jsem moc pyšná 🙂
Chce to chlad 🙂
Možná proto, že jsem svižnou chůzí brázdila zledovatělou cestičku a lehce zasněženou krajinu, jsem nabila dojmu, že chci, aby byly kostky osvěžující – lehce mrazivé. Doporučuji je tedy skladovat v lednici. I když v zimě tíhneme k horkým čajům, polévkám a obecně teplým jídlům, je právě chladivá, osvěžující a delikátní dezert to, co osvěží i vaše smysly.
Kokosové kostky s čokoládou
Ingredience na 30 kousků:
- Tmavá vrstva/korpus:
50 g tmavé čokolády (73,5%)
20 g kokosového tuku
70 g pekanových ořechů
40 g jemných ovesných vloček
15 g kakaa
150 g datlové pasty
- Kokosovo-malinová vrstva/náplň:
150 g kešu ořechů
20 g lyofilizovaných malin
60 g strouhaného kokosu
150 g dobrého kokosového mléka (z plechovky nebo krabice)
50 g čekankového sirupu
- Navíc:
150 g tmavé čokolády
30 g ruby čokolády
Kokosový olej
Postup
- Čokoládu s kokosovým tukem rozpusťte ve vodní lázni.
- Pekanové ořechy a jemné vločky vložte do mixéru a najemno rozmixujte. Přidejte do mixéru kakao, na menší kousky natrhanou datlovou pastu a rozpuštěnou čokoládu. Ještě chvíli mixujte, aby se ingredience propojily.
- Hmotu přendejte na rovnou podložku vyloženou pečicím papírem. Pod dalším archem papíru rozválejte na čtverec nebo obdélník (cca 20×25 cm) silný maximálně 0,5 cm. Uložte do mrazáku alespoň na půl hodiny.
- Kešu ořechy namočte do vody alespoň a 3 hodiny. Sceďte, propláchněte vodou a nechte okapat.
- Lyofilizované maliny nasypte do mixéru a rozmixujte najemno. Přidejte strouhaný kokos a ještě krátce promixujte. Přesypejte do mísy.
- Kokosové mléko vložte do teplé vodní lázně, aby se propojila tučná část s vodnatou.
- Kešu vložte do mixéru a mixujte, dokud nezačne být směs „pojivá“, připomínající pastu. Do mixéru přidejte kokosové mléko a čekankový sirup a rozmixujte dohladka.
- Kokosovo-malinovou a kešu směs pomocí vařečky dobře promíchejte. Rozetřete na pořádně vychlazený korpus do vrstvy asi 1 cm. Uložte zpět do mrazáku alespoň na půl hodiny.
- Tmavou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni s menší lžičkou kokosového oleje.
- Ztuhlý plát rozkrájejte na kostky. Máčejte nebo polévejte rozpuštěnou čokoládou. Uložte zpět do mrazáku.
- Rozpusťte i ruby čokoládu a ozdobte kostičky pramínkováním.
- Uchovávejte v lednici.