Domů » Kořeněný pečený lilek se šlehanou fetou
kořeněný lilek se šlehanou fetou

Kořeněný pečený lilek se šlehanou fetou

Receptem na tento lilek pečený v kořeněné marinádě jsem se inspirovala Blízkým východem. Tamější chutě mi moc sedí, miluju tuto kuchyni, miluji vůni orientu. A doufám, že vy si zamilujete tento recept.

Kořeněný lilek může zastat roli předkrmu nebo jej můžete servírovat jako součást nějaké hostiny plné dalších dobrot. Mezi nimi se rozhodně neztratí. A to včetně šlehané fety. Tu si oblíbíte i v kombinaci s pečenou, grilovanou, dušenou i čerstvou zeleninou, s luštěninami, pečenými batáty, pita chlebem atd.

Recept jsem připravila ve spolupráci s ETA.

Kořeněný pečený lilek se šlehanou fetou

Ingredience na 2 porce

  • Šlehaná feta:
  • 100 g sýru feta

  • 40 – 50 g řeckého jogurtu (může být i nízkotučný)

  • ½ lžíce citronové šťávy

  • 2 lžičky olivového oleje

  • 2 lžičky tekutého medu

  • Pečený kořeněný lilek:
  • 2 menší lilky anebo 1 velký

  • Sůl

  • ½ lžičky fenyklových semínek

  • 1,5 lžíce olivového oleje

  • ½ lžičky mleté papriky

  • ½ lžičky mletého římského kmínu

  • ½ lžičky mletého koriandru

  • ½ lžičky sušeného česneku

  • Čerstvě mletý pepř

  • Můžete přidat špetku mletého chilli

  • Přeliv:
  • 1 lžíce olivového oleje

  • 1 lžička sezamového oleje

  • 1 lžíce másla

  • 1 lžička medu

  • 1 lžička červené kari pasty

  • K podávání:
  • Jarní cibulka

  • Sezam

  • Oregano

  • Pita chléb

Postup

  • Fetu, řecký jogurt, citronovou šťávu, olivový olej a med promixujte dohladka. Prozatím vložte do lednice.
  • Pokud máte menší lilky, překrojte je podélně napůl a špičkou nože nařízněte dužinu křížem. Pokud pracujete s velkým lilkem, nakrájejte jen na 2 cm silné plátky. Do štěrbin (v případě celých polovin lilku) vetřete trochu soli, anebo (v případě plátků) z obou stran osolte. Lilek nechte 30 minut vypotit. Poté dobře osušte papírovou utěrkou.
  • Fenyklová semínka nasucho opečte na pánvi. Přendejte do hmoždíře a roztlučte. V misce smíchejte s olivovým olejem, mletou paprikou, římským kmínem, koriandrem, česnekem, pepřem a případně chilli podle chuti. Marinádou potřete lilek. Položte na plech vyložený pečicím papírem a při 200 °C pečte 30 minut.
  • Na přeliv si přichystejte malou pánvičku. Vlijte do ní olivový a sezamový olej, přidejte máslo, med a kari pastu. Prohřívejte a míchejte vařečkou. Směs zesvětlá a po chvíli ztmavne. Kari pasta se zcela nerozplyne v tuku, ale dodá mu skvělou chuť. Přeliv přelijte do mističky.
  • Na talíř rozetřete část šlehané fety, ozdobte lilkem, pokapejte přelivem, posypejte nakrájenou jarní cibulkou, sezamovými semínky, čerstvým oreganem. Servírujte s pita chlebem