Když jsem otevřela složku uložených příspěvků z Instagramu, všimla jsem si, že řada z nich jsou různé masové i vegetariánské kuličky. Nevím, možná v nich mám nějakou skrytou zálibu 🙂 Anebo existuje zkrátka tolik zajímavých úprav, které stojí za ochutnání.
To máte kuličky s těstovinami a omáčkou, kuličky dušené v omáčce, zapečené v troubě, s indickou omáčkou a rýží, s dipem a bramborami, na salát, jako kebab…jakože je fakt spousta možností, jak s nimi naložit a taky jak je připravit. Proč jsem se rozhodla pro krůtí? Asi že pořád dělám hovězí a vegetariánské by mi muž asi moc nejedl 😀 Je to s ním fakt těžké… Ale zase na druhou stranu musím s potěšením říct, že takhle vznilk moc dobrý recept, na kterém si může pochunat celá rodina – i kdyby krůtí kuličky nechtěli s řepou, ale raději by si je dopřáli s omáčkou a těstovinama – tak jsem je totiž servírovala Honzovi.
Bála jsem se, že vzhledem k libovosti krůtího masa, budou kuličky vysušené. Ale pravděpodobně díky vločkám jsou krásně měkké a jemné. Dokonce ještě lepší, než jsem očekávala.
Skvělý olivový olej
Co se týče dochucení, zohledňovala jsem kojení, takže si tuhle dobrotu můžou dát i maminky, co se bojí sníst něco, co by mohlo miminko pozlobit. Velkou úlohu v jídle hrají i olivové oleje, které jsem dostala na ochutnání od Olivum.cz. Nevím, jestli už tenhle shop znáte, ale kdo nezná, měl by poznat. Najdete tam totiž spoustu velice kvalitních olejů z různých koutů světa od místních farmářů, nebo resp. menších producentů, kteří nejedou na kvantitu, ale potrpí si na kvalitu. Takový dobrý olivák pak dokáže jídlo fakt dobře povznést. A pokud máte v okolí nějakého fajnšmekra, rozhodně na shopu vyberete super dárky!
Olivový olej z Chorvatska Chiavalon ATILIO je velice výrazný olej z říjnové sklizně s řadou ocenění. Hodí se skvěle na maso, ale mě se hodil ke zvýraznění chutě salátu z červené řepy. Rodinná farma Chiavalon působící na Istrii patří mezi nejlepší výrobce prémiového oliváče na světě. Na to, jak vysoká kvalita se za značkou skrývá, je cena na Olivium víc než příznivá. Lahvičku 250 ml pořídíte za 260 Kč. Detailní info o oleji najdete TADY.
Další z olejů, které jsem vyzkoušela zařadit do receptu, je řecký olej od značky Five, která se pyšní nejen vysokou kvalitou, ale i pěkným designem lahví – opět pěkný dárek, řekla bych 🙂 Oproti předchozímu oleji není tak pikantní, s jemnou ovocitostí v chuti.
A do třetice krásná hranatá lahvička španělského oleje Centenarium. Centenarium Premium v designové lahvi barveného skla pochází z farmy Nobleza del Sur vyniká výraznější chutí a ovocným aroma. Hodí se zejména na těstoviny, ryby, maso, omáčky a dipy.
Detaily receptu
2 porce
40 minut
20 minut
Ingredience
- Krůtí kuličky (12 ks):
30 g jemných ovesných vloček + cca 1 lžíce
300 g krůtích prsou (může být již namleté maso)
½ lžičky tymiánu
¼ lžičky mletého římského kmínu
¼ lžičky mletého rozmarýnu
sůl
- Houbový kuskus:
1 šalotka
2 lžíce oleje
150 g žampionů
větší špetka drceného kmínu
větší špetka sušeného tymiánu
140 g kuskusu
280 ml zeleninového vývaru nebo vody
sůl
1 – 2 lžíce umeocta
pepř
- Marinovaná řepa:
1 bulva předvařené nebo upečené červené řepy
1 lžíce olivového oleje
½ lžíce balzamikového octa
½ lžičky fenyklových semínek
sůl
- Dip:
2 vrchovaté lžíce zakysané smetany
1 lžíce olivového oleje
½ lžičky pískavice
2 lžičky citronové šťávy
sůl
Postup
- 30 g ovesných vloček zalijte asi 70 ml vlažné vody a nechte nasáknout.
- Krůtí maso umelte na strojku. Přidejte k němu vločky, koření a osolte. Podle hustoty směsi můžete přidat ještě lžíci ovesných vloček. Nechte 5 minut odležet v lednici. Poté tvarujte kuličky velikosti pingpongového míčku a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Směs by měla vyjít na 12 kuliček. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 20 – 25 minut dozlatova.
- Šalotku nakrájejte najemno. V menším hrnci zpěňte na dvou lžících oleje. Žampiony nakrájejte na tenké plátky a přidejte k cibuli. Houby opečte pěkně dozlatova. Pak přidejte kmín a tymián, kuskus, špetku soli a zalijte 280 ml vývaru nebo vody. Promíchejte, přiklopte poklicí a nechte nabobtnat. Nakonec dochuťte umeoctem.
- Předvařenou nebo vcelku upečenou řepu oloupejte a nakrájejte na kostičky. Dejte do mísy, zalijte olejem a balzamikem. Přidejte fenykl rozdrcený v hmoždíři a podle chuti dosolte. Můžete přidat trochu čerstvě mletého pepře.
- Z uvedených ingrediencí umíchejte dip a vrhněte se na servírování.