Domů » Kuře na paprice podle Chilli kuchařky
kuře na paprice

Kuře na paprice podle Chilli kuchařky

Když se řekne “chilli“, řadě z nás by se vybavovaly napadly nějaké asijské pokrmy nebo omáčky k masu. Jak ale Chilli kuchařka od převelice nadané Kateřiny Bičíkové dokazuje, chilli není Asie. Kuře na paprice je tradiční české jídlo, a přitom ho chilli dokáže skvěle pozvednout. Obzvlášť skvěle bude chutntat, když si ho uvaříte právě podle Kačky.

Kuře na paprice podle mamky

Mamka mě naučila takovou tu vděčnou klasiku, kterou jsem Honzu vždycky dokázala uspokojit. Na cibulce se orestovalo na kousky pokrájené maso, zasypalo se paprikou a trochou mletého kmínu, podlilo vodou, zahustilo moukou rozšlehanou ve vodě, přidala se smetanana…

Schválně zmiňuji Honzu, protože on je důvodem, proč jsem jako první recept z kuchařky ozkoušela právě tento. Kuře na paprice je jedno z jeho nejoblíbenějších jídel. Když jsem otěhotněla, vařila mu ho z lítosti dokonce moje mamka, protože já ho nemohla ani cítit. Stačilo mi na kuře na paprice jenom pomyslet a už jsem málem běžela objímat mísu. Po porodu se naštěstí zase všechno srovnalo a kuře na paprice podle mamky jsem mu vařila dál.. dokud…

Kuře na paprice podle Chilli kuchařky

Kuře na paprice podle mamky jsem vařila Honzovi vesele dál a on s chutí dál hodoval. Dokud jsem nedostala tuhle úžasnou kuchařku. Kuře na paprice podle Chilli kuchařky je už vyšší level, ač je náročnost přípravy stále v podstatě jednoduchá. Stačí vlastně tak málo a jídlo dostane hnedka lepší šmrnc. Rázem se stal tento recept doma hitem a i já, která zrovna kuře na paprice nemusím, musím uznat, že je to fakt dobrota.

Kuře na paprice podle kuchařky Chilli začíná restováním masa, na nemž se teprve potom připraví cibulový základ. Krom mleté papriky obsahuje recept i papriku čerstvou. A nakonec samotné servírování – to se mi strašně zalíbilo, a proto jsem ho musela zkusit napodobit. Maso se natrhá a takhle pěkně nandá na omáčku s těstovinama.

Výjimečně nadaná autorka Kačka Bičíková

Už při popisu receptu na “jednoduché tradiční jídlo” jsem chtěla několikrát zmínit, že z rukou Kačky není kuře na paprice “obyčejné jídlo”. Kačka, díky tomu, jak strašlivě moc toho v kuchyni umí a co už stačila ve svém mladém věku odvařit, dokáže z “jídla” vykouzlit “delikatesu” a dát mu něco navíc. Jak vím, kolikt toho má odvařeno? Stačí se podívat na Proženy.cz a pochopíte – za několik let působení ve food redakci dala milovníkům jídla tolik inspirace, že snad není možné se jí za celý život prokousat.

Hodně vostrá kuchařka – vyjimečná jako kačka

Než jsem Chilli kuchařku dostala – od samotné Kačí – děkuji MOC!! – neměla jsem ani zdání, jak moc pestrá bude. Kačka musela její přípravou strávit fakt moře času. V receptech nenajdete 20 kari a chilli na jedno brdo, ale najdete v ní naopak velice se od sebe lišící recepty – zmíním například: slaninovo-cibulová marmeláda, pivní pomazánky s tvarůžky, domácí jerky, marinovaná plněná vajíčka, uzená zelňačka ze žeber, rendang, těstoviny s omáčkou z pečených paprik, muhammaza, řepné rizoto.. v kuchařce najdete i několik drinků, včetně mexické horké čokolády a taky sladké dozerty – například mangový sorbet s habanero nebo jahodové chilli brownies.

V rámci pestrosti jde i o různě náročná jídla – vyberete si recept jak pro vaření na všední den, tak pro mimořádnou událost.

Delší recenze pro Chilli kuchařku podle mě nemá smysl. Protože až ji sami otevřete, nebude třeba žádného vysvětlování a rovnou si ji z knihkupectví odnesete domů.

Detaily receptu

Množství

4 porce

Doba přípravy

20 minut

Doba vaření

50 minut

Ingredience

  • 2 krůtí nebo 4 kuřecí stehna (použila jsem prsa)

  • sůl&pepř

  • 3 lžíce sádla nebo másla

  • 2 velké cibule

  • 2 čerstvé papriky (použila jsem kapii)

  • chilli dle chuti (např. rawit)

  • 1 lžíce uzené papriky

  • 1 lžíce sladké papriky

  • 2 bobkové listy

  • 700 ml vody

  • 250 ml smetany ke šlehání

  • citron

  • Na jíšku:
  • 2 lžíce másla

  • 2 lžíce hladké mouky

Postup

  • Maso osolte, opepřete a ze všech stran dozlatova opečte na rozehřátém tuku. Vyndejte stranou a ve výpeku restujte pokrájené cibule, po 3 minutách přidejte kousky čerstvých paprik a nasekané chilli a ještě chvíli opékejte. Zasypejte oběma paprikami, přidejte bobkový list, vodu nebo vývar a do hrnce vraťte maso. Krůtu duste asi 70 minut, v polovině stehna otočte. Kuřeti stačí o něco méně.
  • Mezitím v rendlíku asi minutu opékejte mouku na másle na jíšku. Když je maso měkké, vyndejte ho stranou, nechte trochu zchladnout a oberte.
  • Z omáčky mezitím vyndejte bobkové listy, tyčovým mixérem ji rozmixujte (nebo propasírujte), za stálého míchání přidejte jíšku a 10 – 15 minut povařte. Vmíchejte smetanu a případně dosolte nebo dochuťte trochou citronové šťávy.
  • Do omáčky vraťte maso, nechte prohřát a podávejte se špeclemi, noky, knedlíkem, těstovinami nebo s čímkoliv jste zvyklí.