Domů » Celozrnná vánočka slazená xylitolem
celozrnná vánočka slazená xylitolem

Celozrnná vánočka slazená xylitolem

Upéct zdravější vánočku možné je, ale udělat jí vyloženě “light” by byl hřích. Celozrnná vánočka slazená xylitolem je vynikající kompromis mezi lahodnou máslovou chutí vánočky a zdravější alternativou tohoto tradičního pečiva, bez kterého se Vánoce neobejdou.

Jak recept vznikal

Ráda bych popsala, jak jsem tentokrát recept vytvářela 🙂 Pustila jsem se do první vánočky… Kvásek mi nějak nechtěl vzejít, a tak jsem se bála, že výsledek bude stát za prd. Jenže mi došla celozrnná mouka a já si stála za svým, že vánočku na blog prostě připravím.

Objednala jsem si proto rychlý Rohlík, aby mi suroviny přivezl. (Za což děkuju, že takhle perfektně fungují.) Neměla jsem totiž možnost se bleskově dostat do města do krámu. Už takhle jsem 1/4 mouky nahrazovala světlou špaldovou moukou.. A než Rohlík dorazil, byla vánočka dopečená i vyfocená. A hlavně ochutnaná a vlastně i povedená. Byla pěkně vláčná, nadýchaná.. Ale moožná malinko míň sladká. Jak se ukázalo, přidat 1/4 světlé mouky bylo ku prospěchu, protože ve srovnání s druhou byla možná malinko více nakynutá.

Díky tomu, že jsem kupovala dvě odlišné mouky, resp. celozrnnou špaldovou mouku od dvou jiných výrobců, všimla jsem si obrovského rozdílu v barvě. I v chuti. Celozrnná špaldová mouka od Probio je taková světlejší, jemnější… Oproti tomu mouka Alnatura je taková tmavší, snad i malinko “těžší”. Nemůžu říct, že by mi jedna chutnala více a druhá méně.

V rámci druhého pokusu jsem taky vyzkoušela upravit poměr másla. V první vánočce ho bylo 80 g, do druhé jsem dala rovnou 100 g. Obě možnosti fungují dobře. Jen v tom druhém případě budete muset pochopitelně přidat malinko více mouky – ale to už uvádím v samotném výpisu ingrediencí.

Ochucení vánočky

Vánočku jsem dochutila vanilkou a muškátovým oříškem – tyhle chutě krásně doplní tu lahodnou máslovou chuť a snoubí se v neodolatelnou kombinaci. A do toho rozinky v rumu! Ty podle mě nesmí ve vánočce chybět. Pokud rozinky nemáte rádi, přidejte alespoň ten rum, resp. tuzemák, protože pomáhá kynutí těsta.

Celozrnná vánočka slazená xylitolem obsahuje právě díky tomuto sladidlu o mnoho méně kalorií. Xylitol je březový cukr, který obsahuje asi o 40 % méně kalorií oproti klasickému cukru a oproti cukru zuby pomáhá chránit a nekazí je.

Vánočka z 9 pramenů

Když jsem se minulý rok snažila uplést vánočku ze 6 pramenů v kuse, zapletla jsem si u toho několikrát ruce, několikrát jsem musela vánočku rozmotat a řekla jsem si, že už nikdy – NIKDY – ji tak plést nebudu! Nevím, jestli nikdy jakože fakt nikdy, ale na spoustu let dopředu mě to vyléčilo určitě.

Beztak má 9 pramenů sestavených do 3 pater svou symboliku. Jak jsem kdysi sepisovala v receptu na tradiční vánočku, ty prameny znamenají toto: První čtyři provazy znamenají zemi, vodu, vzuch a slunce. Další tři jsou symbolem citu, rozumu a vůle a vrchní dva znamenají vědění a lásku. Myslím, že ať se pustíte do kterékoliv verze pletení, nejdůležitější je, abyste ji pekli s láskou a chutnala vám i vaším blízkým. Tak snad tahle vánočka zaboduje. Krásné Vánoce!

Celozrnná vánočka slazená xylitolem

Ingredience

  • 20 g droždí nebo 1 sáček sušeného droždí

  • 2 lžičky cukru (nemusíte přidávat, pokud používáte sušené droždí)

  • 150 ml mléka

  • 80 g másla*

  • 2 žloutky

  • 400 g mouky – používám 300 g celozrnné hladké špaldové mouky a 100 g světlé pšeničné (nedoporučuji dávat světlé mouky méně, protože díky ní těsto lépe kyne)

  • 120 g xylitolu nebo cukru

  • na špičku nože mletého muškátového oříšku

  • 1 rovná lžička mleté vanilky (nebo 2 lžičky vanilkové pasty nebo 1 vanilkový lusk)

  • špetka soli

  • 2 lžíce rozinek namočených v rumu anebo alespoň 1 lžíce rumu

  • vejce na potření

  • hrst sekaných nebo plátkových mandlí na posypání

Postup

  • Čerstvé droždí rozdrobte do mističky a smíchejte s 2 lžičkami cukru. Mléko zahřejte, aby bylo vlažné – ne horké. Přilijte trochu (asi 2 lžíce) k droždí, lehce zasypejte moukou, promíchejte a pod utěrkou nechte vzejít kvásek – 15 minut by mělo stačit.
    Pokud používáte sušené droždí, nemusíte připravovat kvásek a nasypete jej rovnou do mouky.
  • Zbylé mléko ještě trochu zahřejte a vložte do něj na kostičky pokrájené máslo. Nechte rozpustit.
  • Do mísy (nebo ideálně do robota) nasypejte mouku, xylitol, muškátový oříšek, vanilku a sůl. Promíchejte. Pak přilijte kvásek, mléko s máslem (dejte pozor, aby nebylo příliš teplé) a žloutky (případně rum, pokud nebudete přidávat namočené rozinky). Zpracujte těsto. (Kdyby se vám zdálo příliš tuhé nebo řídké, přidejte trošku mléka nebo naopak mouky. )
  • Těsto překlopte na pomoučený vál a zapracujte do něj rozinky.  Poté vložte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte hodinu kynout.
  • Vykynuté těsto vyklopte na vál. Rozdělte na 9 stejných dílů a z nich vyválejte prameny. Ze 4 spleťte spodní patro, ze 3 pramenů prostřední patro a 2 zbylé prameny spleťte a dejte navrch.
  • Sestavenou vánočku nechte kynout půl hodiny pod utěrkou. Poté potřete rozšlehaným vejcem a posypejte mandlemi. Pečte při 170 °C dozlatova – asi 45 minut.