Domů » Kuřecí piccata s cuketovým orzem
kuřecí piccata s cuketovým orzem

Kuřecí piccata s cuketovým orzem

Až se rodina zeptá: “Co bude dnes k jídlu?” můžete jejich hlavu zaměstnat zaklínadlem “kuřecí piccata!” Žádná magie to vskutku není, ale než tuhle formuli ostatní rozklíčují, vy budete kuřecí maso s citronem a kapary po italsku servírovat na stůl.⁠

Kuřecí piccata vám vytrhne trn z paty nejen, když s přípravou jídla spěcháte, ale i když dochází nápady. Často koupíme kuřecí maso s myšlenkou, že připravíme něco jednoduchého a stejně tak často nepřicházíme na originální recept, který by nebyl nuda, a přitom bude fakt jednoduchý. Ta skvělá osvěžující chuť piccaty nikdy nezklame. Zároveň jde o originálnější přípravu masa, než je samotné “opečení” na přírodno, servírováno s kečupem, tatarkou a bramborami. Pokrm můžete podávat s různými druhy příloh – od brambor po těstoviny. A připravit si můžete i skvělé cuketové orzo, v němž také nechybí trochu citronu a picattu tak příjemně doplní.

Recept vznikl ve spolupráci s ETA.

Kuřecí piccata s cuketovým orzem

Ingredience

  • Kuřecí picatta:
  • 2 kuřecí prsa (celkem asi 400 g)

  • Sůl

  • Hladká mouka

  • Máslo

  • Olivový olej

  • 2 stroužky česneku

  • 50 ml bílého suchého vína

  • 150 ml kuřecího vývaru

  • 3 lžíce citronové šťávy

  • Hrst kapary

  • Čerstvě mletý pepř

  • Najemno nakrájená petrželka

  • Cuketové orzo:
  • 150 g těstovin orzo (nebo tarhoňa)

  • 1 cuketa (200 g)

  • 1 šalotka

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 2 stroužky česneku

  • 1 lžíce najemno nakrájeného oregana

  • Citron

  • Sůl

Postup

  • Kuřecí prsa podélně prokrojte, aby vznikly stejně silné plátky. Maso z obou stran osolte a obalte v mouce. Přebytečnou mouku oklepejte.
  • V pánvi rozehřejte lžíci másla (nejlepší je přepuštěné) a lžíci oleje. Maso opékejte po 3 minutách dozlatova z obou stran. Pak maso přendejte na talíř.
  • Do pánve vsypte najemno nakrájený česnek a na středním stupni míchejte asi půl minuty. Dávejte pozor, aby se nezačal připalovat, protože pak by byl hořký. Podlijte vínem a nechte téměř vypařit.
  • Do pánve vlijte kuřecí vývar s citronovou šťávou. Přidejte kapary, lehce osolte a opepřete. Přiveďte k varu a vařte asi 1 – 2 minuty na středním stupni.
  • Do pánve vraťte maso a pozvolna vařte asi 2 – 3 minuty, přičemž v polovině vaření maso otočte.
  • Maso přendejte na servírovací talíř. Do pánve vložte asi lžíci másla a míchejte, dokud se nerozpustí. Omáčkou přelijte maso na talíři.
  • Orzo vařte v osolené vodě. Cuketu nastrouhejte nahrubo.
  • V pánvi rozehřejte olej. Šalotku nakrájenou nadrobno nechte zesklovatět. Z cukety vymačkejte tekutinu a přendejte do pánve spolu s najemno nakrájeným česnekem a nasekaným oreganem. Zastrouhněte citronovou kůrou cca z ½ většího plodu. Osolte, opepřete a míchejte asi minutu. Podle chuti zakápněte citronovou šťávou. Podávejte k masu.