Zbylo pár jídel, které mám z dětství ráda – uzené maso s bramborovým knedlíkem a špenátem, lečo, španělské ptáčky a pečené kuře. To jsou jídla, která jsem od maminky milovala a která si dám občas i teď. I když..bramborové knedle i ptáčky španěláčky si dám tak jednou do roka, zatímco kuřátko si dám ráda kdykoliv.
Pokud by vás zajímalo co ta ostatní jídla – guláš, svíčková, karbanátky, kynuté knedlíky… Řekněmě, že díky „lehkosti“ české kuchyně nespadají tak úplně do mého jídelníčku a dokážu se bez nich obejít. Uvařím je pro rodinu, ale ochutnám jen tolik, kolik je potřeba, abych zjistila, že se jídlo povedlo. Moje mamka umí vařit skvěle, to se jí nedá odepřít, ale už v mých 16/17 letech si začala zvykat na to, že si vařím sama. Nebrala to osobně, jen přijmula fakt, že se chci stravovat jinak. A tak se hrdě přiznávám, že řízek nebo smažák jsem jedla naposledy tak v 15 letech – tedy před 10 lety. Za tu dobu jsem dohromady ochutnala asi 10 hranolek a brambůrek, abych se přesvědčila, že mi to fakt nechutná. Asi není třeba, abych se rozepisovala o tom, jak jsem dlouhé roky měnila své stravovací návyky, abych našla nějaký vhodný středobod. Jen shrnu, že to byl opravdu běh na dlouhou a krkolomnou trať, abych se dokázala vymanit ze závislosti na smaženém, sušenkách a kakau, ale zároveň abych se nebála ochutnat kousek dortíku, zakrojit do pořádného steaku nebo si po roce vychutnat maminčiny skvělé španělské ptáčky.
Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován: 16. 11. 2017
A teď zpátky ke kuřeti. To jsem totiž neoželela nikdy a ani nebylo potřeba. Kuřecí maso je dietní a má skvělou chuť. Připravíte ho asi na milion způsobů z nichž půlmilion patří mězi ty zdravé recepty. Pečené kuřátko s nádivkou mi navždy utkví v paměti jako jedna z nejvýraznějších chuťových vzpomínek z dětství. Proto se kuřátko ohřívá často i v mé troubě. Sice bez nádivky, ale za to s jinými vychytávkami.
Pečené nebo grilované žampiony jsou super samy o sobě, natož s jemným kuřecím masem. Celkově jsem tento recept ladila do jemnějšího spojení. Nic pikantního, jen čistá chuť několika málo ingredienci ve spojení s lahodným masem od českého farmáře.
Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 1 hodina
Množství: 2 porce
Suroviny:
- 2 kuřecí stehna
- 1 lžíce nadrobno pokrájených lístků šalvěje
- 2 stroužky česneku
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- asi 8 kousků sušených rajčat naložených v oleji
- 150 g krémových žampionů
Postup:
- Kuřecí maso očistěte. Osolte a opepřete ze všech stran. Česnek rozdrťte a potřete jím kuřecí maso. Vložte do pekáčku a posypte šalvějí.
- Žampiony překrájejte napůl a přidejte spolu s rajčaty do pekáčku. Podlijte vodou tak, aby bylo kuře ponořené asi 1 cm.
- Přiklopte víkem a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte hodinu. Asi 10-15 minut. Během pečení přelévejte šťávou a podlévejte, aby se všechna tekutina nevypekla. Před koncem pečení odklopte víko, opět přelijte šťávou a dopečte dozlatova a křupava.