Nejsem si jistá, proč někoho pro tento druh jídla napadl zrovna název kaviár. Podle mě je to lepší než kaviár, ať si snobové říkají, co chtějí 🙂 Anebo se snad dokážu víc radovat z takových maličkostí, kterými by snobové opovrhovali? Vsadím se, že naservírovat jim tohle jednoduché jídlo v michellinské restauraci, oblizovali by si prsty ještě týden.
Není to holt kaviár, ale vzhledem tomu, že už jde o ustálený název, nebudu místo toho používat například označení lilkový tartar, ač by se to hodilo víc. Jde jednoduše o najemno pokrájené kousky lilku, který se pekl v troubě a pak získal skvělou chuť díky pár ingrediencím. Zní to jako hračka, co? Taky že je 🙂 Takže rozhodně musíte recept vyzkoušet, až budete plánovat nějaký piknik, posezení pod pergolou nebo kteroukoliv jinou událost, kde vám bude se svými blízkými nebo i samotné/mu dobře. Lilkový kaviár totiž skvěle pozvedne leckterou hostinu, momenty se sklenkou vína nebo příležitost, kdy si vychutnáte čas sami pro sebe. A nejvíce se hodí právě pro toto slunečné počasí, kdy můžete ten čas trávit venku a nasávat vůně teplem prosyceného vzduchu.
Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován: 17. 5. 2018
Přijde mi, že se lidé málo radují z maličkostí, že si neumějí užít chvíli okamžiku a prožít každý den naplno. A přitom maličkosti tvoří náš život a radování se z detailů života dělá náš život celkově šťastným. Proč si tedy i byť jen malou chvíli během dne nevychutnat a nepovýšit jí na zážitek? Proč neoslavit chvíli, kdy se můžeme v uspěchaném světě zastavit a připít si na zdraví? Proč jednoduše nevzít tak obyčejné jídlo, jako je lilkový kaviár a naservírovat ho v malých porcičkách na lžičky nebo mističky s parmezánovým chipsem místo namazání na obyč chleba právě tak, jako by šlo o pravý kaviár z kety?
Z toho důvodu jsem kaviár naservírovala jinak, než do misky překrytou příborovým nožem a vedle nepohodila chleba, aby vystihl podstatu krásy v obyčejných věcech.
Připravovala jsem ho v den, kdy jsem shodou okolností i tyto bambusové mističky sehnala. Bylo slunečné sobotní dopoledne, skoro už poledne, kdy mě a Davida táta pověřil náročným úkolem – sehnat maso na gril. Proč náročný? Tak schválně, kdo by nechtěl v tak nádherný den rozpálit grily? Kdo by se už v týdnu netěšil, až během dvou volných dní usedne ven ke stolu se svými blízkými, stáhne voňavou dobrotu z roštu a popije nějaký ten drink? Asi všichni, protože řeznictví byla samozřejmě vyprodána. Vyrazili jsme tedy do Makra, což je taková jistota. No a právě tam jsem na tyhle drobné krásky na fingerfood narazila. „Využiju je?“ zeptala jsem se sama sebe. Ale to už jsem si je stáhla do košíku a s jistotou jsem, že jim dám prostor právě ve chvíli, kdy se v krbu rozžehne první plamínek.
Samozřejmě, že tenhle předkrm zapůsobil. Proto by byla škoda vás o něj ošidit.
Detaily receptu
30 minut
asi 30 minut
lepku
Ingredience
1 lilek
sůl
olivový olej
1 menší stroužek česneku
čerstvě mletý pepř
pažitka nebo petržel
Postup
- Lilek podélně rozkrojte. Do každé poloviny udělejte ostrým nožem hlubší zářezy do mřížky. Posolte, sůl vetřete i dovnitř. Lilek nechte 20 – 30 minut vybrečet. Tekutinu otřete papírovou utěrkou. Lilek vložte slupkou dolů do trouby předehřátí na 200 °C. Pečte doměkka.
- Lilek nechte trochu zchladnout. Lžící vydlabejte dužinu. Dužinu pokrájejte nadrobno. Přendejte do misky, zakápněte olejem. Bude stačit tak půl lžíce. Přimíchejte prolisovaný česnek, pažitku, příp. můžete přidat i kousek jarní cibulky. Ochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Dejte do lednice vyhladit.
- Servírovat můžete kaviár třeba takhle v mističkách s parmezánovým chipsem nebo na kouscích opečeného pečiva.
Ozdobte si kaviár parmezánovými chipsy:
Nastrouhaný parmezán rozložte v malých hromádkách na pečicí papír a v troubě nechte při 100 °C rozpéct.