Domů » Lilkový kaviár
lilkový kaviár

Lilkový kaviár

Nejsem si jistá, proč někoho pro tento druh jídla napadl zrovna název kaviár. Podle mě je to lepší než kaviár, ať si snobové říkají, co chtějí 🙂 Anebo se snad dokážu víc radovat z takových maličkostí, kterými by snobové opovrhovali? Vsadím se, že naservírovat jim tohle jednoduché jídlo v michellinské restauraci, oblizovali by si prsty ještě týden.

lilkový kaviár

Není to holt kaviár, ale vzhledem tomu, že už jde o ustálený název, nebudu místo toho používat například označení lilkový tartar, ač by se to hodilo víc. Jde jednoduše o najemno pokrájené kousky lilku, který se pekl v troubě a pak získal skvělou chuť díky pár ingrediencím. Zní to jako hračka, co? Taky že je 🙂 Takže rozhodně musíte recept vyzkoušet, až budete plánovat nějaký piknik, posezení pod pergolou nebo kteroukoliv jinou událost, kde vám bude se svými blízkými nebo i samotné/mu dobře. Lilkový kaviár totiž skvěle pozvedne leckterou hostinu, momenty se sklenkou vína nebo příležitost, kdy si vychutnáte čas sami pro sebe. A nejvíce se hodí právě pro toto slunečné počasí, kdy můžete ten čas trávit venku a nasávat vůně teplem prosyceného vzduchu.

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován:
17. 5. 2018

Přijde mi, že se lidé málo radují z maličkostí, že si neumějí užít chvíli okamžiku a prožít každý den naplno. A přitom maličkosti tvoří náš život a radování se z detailů života dělá náš život celkově šťastným. Proč si tedy i byť jen malou chvíli během dne nevychutnat a nepovýšit jí na zážitek? Proč neoslavit chvíli, kdy se můžeme v uspěchaném světě zastavit a připít si na zdraví? Proč jednoduše nevzít tak obyčejné jídlo, jako je lilkový kaviár a naservírovat ho v malých porcičkách na lžičky nebo mističky s parmezánovým chipsem místo namazání na obyč chleba právě tak, jako by šlo o pravý kaviár z kety?

Z toho důvodu jsem kaviár naservírovala jinak, než do misky překrytou příborovým nožem a vedle nepohodila chleba, aby vystihl podstatu krásy v obyčejných věcech.

Připravovala jsem ho v den, kdy jsem shodou okolností i tyto bambusové mističky sehnala. Bylo slunečné sobotní dopoledne, skoro už poledne, kdy mě a Davida táta pověřil  náročným úkolem – sehnat maso na gril. Proč náročný? Tak schválně, kdo by nechtěl v tak nádherný den rozpálit grily? Kdo by se už v týdnu netěšil, až během dvou volných dní usedne ven ke stolu se svými blízkými, stáhne voňavou dobrotu z roštu a popije nějaký ten drink? Asi všichni, protože řeznictví byla samozřejmě vyprodána. Vyrazili jsme tedy do Makra, což je taková jistota. No a právě tam jsem na tyhle drobné krásky na fingerfood narazila. „Využiju je?“ zeptala jsem se sama sebe. Ale to už jsem si je stáhla do košíku a s jistotou jsem, že jim dám prostor právě ve chvíli, kdy se v krbu rozžehne první plamínek.

Samozřejmě, že tenhle předkrm zapůsobil. Proto by byla škoda vás o něj ošidit.

Detaily receptu

Doba přípravy

30 minut

Doba pečení

asi 30 minut

Bez

lepku

Ingredience

  • 1 lilek

  • sůl

  • olivový olej

  • 1 menší stroužek česneku

  • čerstvě mletý pepř

  • pažitka nebo petržel

Postup

  • Lilek podélně rozkrojte. Do každé poloviny udělejte ostrým nožem hlubší zářezy do mřížky. Posolte, sůl vetřete i dovnitř. Lilek nechte 20 – 30 minut vybrečet. Tekutinu otřete papírovou utěrkou. Lilek vložte slupkou dolů do trouby předehřátí na 200 °C. Pečte doměkka.
  • Lilek nechte trochu zchladnout. Lžící vydlabejte dužinu. Dužinu pokrájejte nadrobno. Přendejte do misky, zakápněte olejem. Bude stačit tak půl lžíce. Přimíchejte prolisovaný česnek, pažitku, příp. můžete přidat i kousek jarní cibulky. Ochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Dejte do lednice vyhladit.
  • Servírovat můžete kaviár třeba takhle v mističkách s parmezánovým chipsem nebo na kouscích opečeného pečiva.

Ozdobte si kaviár parmezánovými chipsy:
Nastrouhaný parmezán rozložte v malých hromádkách na pečicí papír a v troubě nechte při 100 °C rozpéct.