Domů » Maková granola
maková granola

Maková granola

Jedlé dárky jsou vždycky dobrý nápad, řekla bych. Důkazem mi byly narozky mé ségry, které jsem připravila sklenici této vynikající granoly. Až mě mrzelo, že jsem jí rovnou nepřipravila dva plechy.

Ale to nevadí. Je snadná, a proto není problém se do její přípravy pustit téměř kdykoliv. Beztak miluju tu vůni, která se při pečení granoly line z trouby. I to je důvod navíc, proč namísto kupované připravit poctivou domácí granolu s tím, co máte rádi.

Když připravuji domácí granolu, používám jako základ především ovesné vločky. Někdy přimíchám i špaldové, ječné, jednozrnkové nebo žitné. Ale v převaze jsou vždycky ovesné vločky, které se snadno prosouší a dobře na sebe nabalují další ingredience. Krom toho jsou podle mě ideální i z hlediska konzistence potom v jogurtu. Některé vločky bývají tvrdší a spíš se podle mě hodí například na kaše.

Mák je moje oblíbená ingredience. Miluji makové pečivo, makové nádivky do pečiva, miluju ho jako součást ranní obilné kaše… Přoč ho tedy nepřidat i do granoly? A skvěle mi k němu pasovaly sušené hrušky krájené na kostičky, které jsem dostala ze Svět plodů. Pokud ve spíži sušené hrušky máte, určitě je po upečení přimíchejte. A kdybyste měli čerstvé, sušte je raději zvlášt. Hrozí riziko, že je buď nedopečete anebo omylem spálíte. Nejbezpečnější je sušit hrušky v sušičce, tedy pokud se nerozhodnete pro tu nejpohodlnější možnost – nákup 🙂

Namísto hrušek se budou v granole vyjímat i sušené švestky, protože mák a švestky jsou dokonalé duo. Ale také už dost známé, a proto jsem zvolila právě hrušky 🙂

Detaily receptu

Množství

1 větší zavařovací sklenice

Doba přípravy

10 minut

Doba pečení

30 minut


Ingredience

  • 1 větší zralý banán

  • 60 g másla nebo kokosového tuku

  • 200 g ovesných vloček

  • 50 g máku

  • 20 g chia semínek

  • případně, pokud máte rádi, 1 lžíce citronové šťávy a nastrouhaná kůra z poloviny citronu

  • 3 hrsti sušených hrušek nakrájených nadrobno nebo můžete použít třeba mrazem sušené jahody

Postup

  • Banán rozmačkejte nebo rozmixujte na kaši ve větší míse. Promíchejte s rozpuštěným, ne příliš horkým máslem.
  • Pokud máte rádi citron, je čas vmíchat šťávu i kůru do směsi.
  • Přisypejte vločky, mák a chia semínka. Důkladně promíchejte.
  • Granolu rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby vyhřáté na 150 °C a pečte 30 minut. Během té doby – tak po 10 minutách – promíchávejte, aby se granola dobře prosušila.
  • Hotovou granolu promíchejte se sušeným ovocem.