Domů » Lilek zapečený s rajčaty a fetou

Lilek zapečený s rajčaty a fetou

Snadné a přitom geniální. Tento zdravý předkrm nebo hlavní chod nezabere moc času a námahy, a přitom chutná skvěle! Lilek s rajčaty a sýrem je zkrátka trefa do černého.

Lilek – co s ním? Koukám do lednice a přemýšlím, co si zase uvařím k obědu. Víceméně to často končí u takových těch rychlých zeleninových směsí z pánve, které doplním obilovinami, luštěninami anebo něčím takovým a k tomu přidám maso, vejce anebo klíčky… S prckem prostě nezbývá moc kapacita (ani časová ani ta v hlavě) vytvářet pro sebe veledíla – chce to něco ryhlého, zdravého, výživného – prostě efektivního...navíc když vařím jídlo zvlášť pro (mlsného Honzu), zvlášť pro sebe, snažím se tak nějak fungovat jako správná matka a “žena v domácnosti” a u toho pracovat – protože mě to prostě baví. Nestěžuju si – fakt mě to baví, i když je to občas hrozná hoňka.

A dneska mě asi osvítilo… Vidím lilek, fetu, … to by bylo dobré dát dohromady s rajčaty… a už se mi to rýsovalo v hlavě. Do ruky jsem čapla nůž a jako kdybych slyšela odtikávat pomyslné hodiny, co nevidět odbijí budíček našemu Honzíkovi, jsem kmitala, abych svůj nápad rychle zrealizovala. Jakmile se miminko probudí, mozek se přepne a už to se mnou půjde z kopce. Jen jsem vypla troubu, už slyším v chůvičce šramot. Jídlo už jsem tím pádem fotila studené, natož abych si ho v klidu vychutnala 🙂 Honzíkovy potřeby jsou zkrátka na prvním místě. A když se drak vzbudí k obědu, ten svůj jen vdechnete. Což je hrozná škoda, a proto si musím co nejdřív tohle jídlo uvařit znova. Chutná fantasticky. A přitom je to tak jednoduché!

Lilek, rajčata a sýr spolu s bylinkami jsou za mě skvělé spojení, které může skvěle chutnat i třeba v podobě rolek s mozzarellou, které jsem připravovala minulý rok. Jde také o moje oblíbené jídlo. A stejně jako rolky se i toto jídlo může podávat jako předkrm i hlavní chod.

Detaily receptu

Množství

2 porce jako hlavní chod anebo cca 6 porcí jako předkrm

Doba přípravy

30 minut

Doba pečení

20 minut

Bez

lepku

Ingredience

  • 1 lilek

  • sůl

  • 1 větší šalotka

  • 1 lžíce olivového oleje

  • 1 stroužek česneku (nemusí být)

  • 1 plechovka krájených rajčat

  • čerstvě mletý pepří

  • 30 ml bílého vína

  • 3 – 4 listy bazalky

  • pár snítek tymiánu

  • pár snítek oregana

  • ¼ lžičky mletého římského kmínu

  • asi 50 g sýru feta

Postup

  • Lilek nakrájejte na centimetrové plátky. Posolte z obou stran a nechte 20 minut vypotit.
  • Mezitím si připravte rajčatovou omáčku. Šalotku nakrájejte nadrobno. Na lžíci oleji opékejte dozlatova. Přidejte najemno rozmačkaný česnek a zalijte rajčaty. Podlijte vínem. Osolte a opepřete a vařte, dokud směs nezhoustne.
  • Když je omáčka zredukovaná a hustá, přidejte najemno pokrájené bylinky. Nechte asi minutu až dvě lehce vařit a odstavte.
  • Lilek osušte papírovou utěrkou a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Omáčku rozprostřete na lilek a posypejte rozdobenou fetou.
  • Pečte při 170 °C asi 20 minut.