Připravit makovec není žádná fuška. Stačí k tomu dobrý recept a je vystaráno. Tento makovec se švestkami bez vážení vám práci ještě usnadní, protože nemusíte nic odvažovat, nic vyšlehávat, zkrátka jen smícháte, upečete a výsledek bude přesto fantastický – vláčný, kyprý, nadýchaný, šťavnatý…a hlavně – vynikající!
Švestek se nám na zahradě urodila spousta. Naši z nich připravili úplně dokonalá povidla, nějaké švestky zavařili, nějaké jsme snědli, nějaké zamrazili a ještě zbylo na úplně báječný švestkový crumble s mákem a tento makovec se švestkami, který jsem upekla pro Probio.
Jakou mouku použít?
Nechci vám vnucovat vyloženě konkrétní produkty a být komerční, ale jak jsem zmínila, připravovala jsem recept pro Probio a používala jsem jejich mouky, takže bych jednu zmínit chtěla, a to dvouzrnkovou mouku, která je nejen zdravější proto, že je v bio kvalitě. Pšenice dvouzrnka stojí za zmínku především proto, že jde o původní nešlechtěnou odrůdu pšenice. Ta se na našem území kdysi běžně pěstovala. Do doby, než ji z polí vytlačila vyšlechtěná pšenice s vyšší výnosností. Probio se zasloužilo o její návrat, a proto se pro nás mouka z ní stává dostupnější. Je mnohem výživnější, obsahuje více bílkovin a minerálních látek, oproti té klasické.
Ano, je faktem, že v obchodě byste za jeden sáček měli pár balení nejlevnější bílé mouky, ale ta nutriční hodnota…ta nutriční hodna – to je prostě neporovnatelné. Pokud tedy chcete péct zdravě, je třeba zvážit i tyto aspekty.
Nicméně, pokud byste nesehnali tuto dvouzrnku, sáhněte určitě po dobré celozrnné mouce. V receptu je uvedeno množství půl na půl se světlou, nicméně klidně použijte jen celozrnnou mouku – polohrubou nebo hladkou.
Makovec se švestkami
Detaily receptu
forma o průměru <br>28 cm
20 minnut
50 minut
Ingredience
2 středně velká jablka
2 vejce
3/4 – 1 hrnek třtinového cukru nebo xylitolu
nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
1/2 hrnku oleje
1 hrnek mléka
1 hrnek mletého máku
1 hrnek polohrubé mouky (můžete použít celozrnnou)
1 hrnek celozrnné polohrubé mouky
1 kypřicí prášek do pečiva
špetka soli
švestky
máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy.
Postup
- Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a najemno nastrouhejte do velké mísy. Přidejte vejce, nastrouhanou citronovou kůru, olej, mléko a prošlehejte. Přidejte sypké suroviny a vařečkou promíchejte.
- Těsto nalijte do předem vymazané a vysypané formy a uhlaďte vařečkou. Navrch vyskládejte přepůlené vypeckované švestky.
- Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 50 – 55 minut.