Domů » Švestkový crumble s mákem
crumble se švestkami

Švestkový crumble s mákem

Sklizená hromada švestek ze zahrady a co teď s tím? Člověk se tím krmí den co den, Honzík dostává švestky do kaše (naštěstí mu dost chutnají), a přesto jich je stále dost. Naši nějaké zavařili a uvařili senzační povidla. Tady všude se dá spotřebovat dost ovoce. A kde ještě? V receptu na švestkový crumble s mákem, přece!

Recept mě napadl úplně z ničeho nic. Neplánovala jsem zrovna připravovat další recept na blog… Uspávala jsem Honzíka a najednou se mi to objevilo v hlavě a ne a ne mě ta myšlenka pustit. Takže hned jak Honzík usnul, naběhla jsem do kuchyně a za půl hodiny bylo hotovo!

Tomu se říká rychlodezert! A ještě navíc je zdravý. Takže ideální řešení ve chvíli, kdy vás honí mlsná. Mamku potěšil u odpolední kávy. Mě zase ke snídani.

Co je to crumble a proč si upéct právě tento

Když si zadáte do Google “crumble” vyběhne vám 124 milionů výsledků! Mazec, co? 🙂 Ale jsou tam samozřejmě nejen české webovky. Když si vygooglíte švestkový crumble, je to přes 21 tisíc. To je ovšem taky slušné, co?! A teď který z nich vyzkoušet. Receptů je zkrátka mraky a vždycky se malinko liší. To, co je spojuje, je rozpečené ovoce vespod a posypka navrchu. Tento recept vyniká podle mě několika bonusy. Například tím, že posypka obsahuje vedle celozrnné mouky taky zdravé ovesné vločky, které obsahují hodně vlákniny.

Crumble je slazený panelou, což je šetrně sušená třtinová šťáva. Jde o zdravější způsob slazení namísto klasického rafinovaného nebo třtinového cukru. Narozdíl od třtinového cukru panela obsahuje spoustu živin, které jsou obsažené v cukrové třtině. Jde o přirozené 100% přírodní sladidlo. Panela má úžasnou karamelovou chuť i barvu. Využijete jí například i pro doslazování kaší, nápojů nebo při pečení.

Pokud zrovna nemáte panelu doma, ale na tento dezert máte chuť a přemýšlíte, čím crumble dosladit, použijte třeba xylitol. Skvěle bude švestkový crumble s mákem chutnat i doslazený javorovým sirupem. Pakliže se vám švestky zdají sladké dost, nemusíte doslazovat tolik anebo vůbec.

švestkový crumble

Dochucení citronem i alkoholem

Švestky a mák jsou nerozlučná dvojka, a proto mák nesmí chybět v posypce, která je navíc dochucená citronovou kůrou. Pro zvýraznění chuti jsem ještě švestky zakápla domácí slivovicí. Stačí lehce a i tak mají švestičky správný šmrnc.

Když budete dělat crumble s jiným ovocem, můžete podle daného druhu ovoce zvolit i ovocnou pálenku. Případně použijte rum. Hodit se bude jak ke švestkám, tak k jablkům nebo hruškám. K letnímu ovoci (jahody, maliny, borůvky, angrešt, broskve, metuňky, rybíz) pokud nebudete mít zrovna ovocnou pálenku, můžete přidat trochu vodky. Vodka se do koktejlů přidává pro zesílení chutí – fungovat to bude i v crumble.

A protože miluju skořici, špetku jsem si do švestek neodpustila. Hodil by se i hřebíček.. ale to už je na vás, jak si to doladíte. A pokud chcete mít výsledek úplně top, podávejte vlažný crumble se zakyskou, jogurtem nebo zmrzkou.

Máslo vs. kokosový tuk

Při pečení ráda používám kokosový tuk. Nicméně ve švestkovém crumble s mákem jsem použila máslo kvůli jeho specifické vůni, která mi ke švestkám a máku zkrátka víc sedí. Kokosový tuk bych opět spíš zvolila tam, kde použijete letní ovoce, kteté jsem jmenovala výše. Někdo mi teď může oponovat, že švestky zrajou taky v létě… Ano, ale přeci už jen je to takové to pozdní léto lámající se z podzimem – vy víte, jak to myslím 🙂

Detaily receptu

Množství

4 porce

Doba přípravy

10 minut

Doba pečení

20 minut

Ingredience

  • 350 g vypeckovaných švestek

  • 1 lžíce slivovice

  • 1/2 lžíce panely (nebo třtinového cukru, xylitolu příp. jiného sladidla)

  • 1/4 lžičky mleté skořice

  • Posypka:
  • 80 jemných ovesných vloček

  • 50 g hladké celozrnné mouky

  • 1 – 2 lžíce panely (nebo třtinového cukru, xylitolu příp. jiného sladidla)

  • 1 lžíce mletého máku

  • 2 lžíce celého máku

  • 50 g másla

  • nastrouhaná citronová kůra z ½ citronu

  • máslo na vymazání formiček

Postup

  • Vypeckované švestky můžete nechat překrojené napůl. Já jsem je rozkrájela na menší kousky, protože jsem používala jednoporcové misky, a tak se mi tam lépe vešly. V míse smíchejte se slivovicí, panelou a skořicí.
  • Ovesné vločky nasypejte do mísy spolu s moukou, panelou a mákem. Přidejte povolené máslo a citronovou kůru a prsty zpracujte na drobenku.
  • Švestky rozdělte do misek anebo rozprostřete do jedné větší (tedy v tomto případě menší) zapékací mísy. Pokud budete chtít crumble připravovat do větší zapékací mísy, doporučuji pracovat s dvojnásobným množstvím surovin.
  • Na švestky rozprostřete posypku a dejte do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečte 25 minut.
  • Skvěle chutná crumble ještě vlažný, podávaný se zakysanou smetanou, jogurtem anebo zmrzlinou.

Vychutnejte si skvělou chuť máku i v dalších receptech:

ovesná kaše s mákem

Maková kaše

maková granola

Maková granola

kynuté špaldové koláčky s tvarohem a mákem

Celozrnné kynuté koláčky