Domů » Mražené banánové kostky s macou
mražené banánové kostky s macou

Mražené banánové kostky s macou

Možná někdo znáte výraz pro zdravou alternativu zmrzliny “nicecream”. Mražený banán rozmixovaný s pár dalšími ingredienci vytváří lahodnou dobrotu, které ten název prostě sedí. Nicecream je zároveň základ pro mražené banánové kostky s macou.

Maca moje milovaná

Mražené kostky osvěží, dodají energii a povzbudí. Svou roli v tom hraje kromě jiného maca. Mletý prášek z macy je moje láska. Krom jejích povzbuzujících účinků a dalších zdravotních benefitů je úžasná její chuť. Neznám nic, co by ji mohlo napodobit. Už několik let nazpět jsem si jí začala denne přidávat do obilných kaší ke snídani anebo do jogurtu ke svačině. A pokračuju i teď. Od Svět plodů mám rovnou půlkilové balení, které se ale u nás doma moc neohřeje. A v tomto receptu už vůbec ne – doslova! 🙂

mražené banánové kostky

Mražený banán vs. čerstvý

Základem receptu, jak název napovídá, je banán. Ten dezert nejen že osladí svou přirozenou chutí, ale dodá mu skvělou krémovitou konzistenci. A tu vytvoříte tím, že hodně zralý banán nejdříve nakrájíte na menší kusy a dáte zmrazit. Sekáním mraženého banánu se rozruší krystalky vody a směs bude krásně hladká, jemná a lahodná.

mražené banánové kostky zeshora

Ořechová másla

Lahodná bude také proto, že je do kostek přidáno mandlové máslo a kokosový tuk. Mandlové máslo, v tomto případě blanšírované, můžete nahradit i jiným oříškovým máslem, které máte rádi. K mace by se hodilo například lískooříškové, pekanové, macadamové nebo kešu.

Čím kostky posypat

Povrch dezertu před vložením do mrazáku posypejte oblíbeným sušeným ovocem a oříšky. Používám moc ráda lyofilizované ovoce, které, když do kostky kousnete, nebude “žvýkavé” a krásně s dezertem splyne a užijete si jeho fantastickou chuť. Na Svět plodů najdete spoustu druhů. Krom toho si vyberete i v různých gramážích. Mě moc zaujaly mrazem sušené fíky! Miluju čerstvé fíky a mrzí mě, že mají sezónu tak krátce. Ty lyofilizované mi je dokážou aspoň částečně nahradit, protože jejich chuť je fakt “ta opravdová”.

Pak jsem z ovoce použila ještě lyofilizované maliny a takovou specialitku. Černý rybíz v dračí čokoládě. Spojení křupavého, lehce nakyslého rybízu s dobrou čokoládou je parádní. A taky musím zmínit královské mandle, které mají obzvlášť sladkou chuť – nejsou slazené – jde o typ mandlí, které jsou velké, voňavé a moc si na nich zkrátka pochutnáte. Nesměly v dezertu chybět.

Nebudu vás víc vnadit, jděte rovnou na věc, protože tyhle kostky si s chutí dopřejete určitě nejen v létě, ale stanou se oblíbeným dezertem po celý rok.

Mražené banánové kostky s macou

Ingredience

  • 3 hodně zralé, větší banány – celkem asi 350 g

  • 2 plné lžíce/50 g mandlového másla (blanšírované)

  • 1 lžíce/20 g kokosového oleje

  • Šťáva z ½ limetky

  • 3 lžíce macy

  • Na posypání:
  • Lyofilizované ovoce – maliny, fíky

  • Černý rybíz v dračí čokoládě

  • Mandle

Postup

  • Banány nakrájejte na plátky nebo nalámejte na menší kousky. Zavřete do mikrotenového sáčku a uložte do mrazáku. Když banán nejprve před rozmixováním zmrzne, rozruší se tím ledové krystalky a vznikne vláčnější, jemnější textura.
  • Banán, mandlové máslo, kokosový olej, limetkovou šťávu a macu společně rozmixujte dohladka.
  • Hranatou krabičku, misku nebo pekáček, které můžete vložit do mrazáku, vyložte pečicím papírem. Ideální velikost je do 22×15 cm. Banánovou směs rozetřete do rovnoměrně silné vrstvy. Posypejte ovocem, rybízem v čokoládě a nasekanými mandlemi. Můžete použít samozřejmě i další druhy ovoce i ořechů, případně i čokoládu.
  • Uložte do mrazáku a nechte úplně zmrznout. Pak nakrájejte na kostky a podávejte.
mražené banánové kostky