Domů » Mrkvové noky s brokolicí a ricottou
mrkvové noky se sýrem ricotta a brokolicí

Mrkvové noky s brokolicí a ricottou

Noky moc často (dobře, prakticky vůbec) nevařím. Preferuji rychlejší recepty, přiznám se. Takže i když vím, že nejlepší noky jsou ty domácí, spíš sáhnu po nějakých dobrých bramborových nocích, které už někdo předpřipravil. Ostuda, jí vím… 🙂 Jenže mrkvové noky vyvrací můj předsudek o zdlouhavosti a pracnosti přípravy. A co víc? Chutnají fantasticky! Jakože kam se na to podle mě ty bramborové hrabou. No zkuste sami 🙂 A dejte prosím vědět, jestli vám chutnají více mrkvové nebo bramborové.

Mrkvové noky s ricottou

Moje oblíbené kuchařky Jíme zdravě

Kde jsem se inspirovala k receptu? Listovala jsem teď nějakými kuchařkami, kterých mám doma plno. Ráda se vracím k těm prvním vydáním kuchařek Jíme zdravě, na nichž miluju nejen jídla, ale i ty nádherné fotky. Co se týče jídel, jsou jednak atraktivní, ale také jednoduchá a dobrá. Tento recept jsem našla ve veledíle tohoto vydavatelství s názvem Jíme zdravě po celý rok. Kuchařka rozdělená do 4 ročních období je plná vynikajících, snadných receptů – přesně takových, se kterými se ztotožňuji a podtrhují myšlenku, že jíst zdravě, se dá fakt snadno a rychle.

Teď při kojení sním mrkve fakt spoustu (nedráždí a je mooc prošpěšná), takže uvítám i nějaké kreativnější pojetí, než je oloupaná mrkev, nastrouhaná mrkev, podušená mrkev, upečená mrkev. Nemám nic ani proti jedné z uvedených variant, ale mrkvové noky – no to musíš mít 🙂 Navíc recept vypadal fakt jednoduše – a taky je.

A ta chuť! Ta chuť nasládlé mrkve ve spojení s ricottou! Slovy se to nedá popsat, to je nebe v puse. Místo šalvěje, kterou bych při kojení neměla jíst, jsem si noky obložila brokolicí a výsledek byl fantastický.

Mimochodem Jíme zdravě po vydání této kuchařky rozpracovalo jednotlivá roční období trochu detailněji a vydává pro každé období kuchařku zvlášť. Aktuálně zimní vydání například obsahuje i kapitolu o kvašení, kvásku, alternativních sladidlech, najdete tam i zdravější provedení tradičních českých jídel a spoustu dalšího... Jestli sháníte nějaký přírůstek do vaší knihovny zdravých kuchařek, víte, pro kterou sáhnout. Upřímně za mě je tedy škoda, že se Jíme zdravě nedrží těch krásných fotek, které jsme vídali v předchozích kuchařkách, protože na nich mě to jídlo fakt strašně lákalo, ale co se dá dělat… Snad zase v nějaké z dalších kuchařek se jimi budeme moct kochat.

K receptu bych ještě chtěla zmínit, že krom šalvěje jsem ještě vyměnila původně psaný kukuřičný škrob za bramborový – je na vás, jaký použijete. Uvedené množství ingrediencí je na dvě menší porce, které můžete podávat jako přílohu anebo je můžete bohatě obložit zeleninou a navrch servírovat podle předlohy s lahodnou ricottou.

Mrkvové noky s ricottou podle kuchařky Jíme zdravě

DetailY receptu

Množství
Doba přípravy

30 minut

Doba vaření

7 minut

Ingredience

  • Noky:
  • 230 g mrkve (oloupané)

  • 100 g celozrnné špaldové mouky hladké

  • ½ lžíce bramborového škrobu

  • 1 žloutek

  • sůl

  • Na dohotovení:
  • brokolice

  • máslo

  • ricotta

  • dýňová semínka

  • tymián nebo oregano anebo jiná vaše oblíbená bylinka

Postup

  • Mrkev uvařte do poloměkka…asi tak, jako byste ji vařili na salát – ne tedy moc měkkou, ale ne příliš tvrdou. Zkrátka tak nějak napůl, aby šla lépe strouhat.
  • Uvařenou mrkev nechte zchladnout a poté nastrouhejte najemno. Přidejte mouku, škrob, žloutek a špetku soli. Promíchejte a nechte 10 minut odležet.
  • V kuchařce se noky připravují jako špalíčky ukrajované z hada silného asi 2-3 cm, já jsem je tvořila pomocí dvou malých lžiček. Nočky jsem rovnou vykrajovala do vroucí osolené vody. Postupovala jsem co nejrychleji a vždy po cca 3 nočcích jsem si lžičky omáčela ve vodě. I tak jsem těsto zavářela na dvakrát.
  • Nočky by se měly vařit asi 7 minut. Poté jsem je přendala děrovanou naběračkou do cedníku a opatrně přelila studenou vodou a rozprostřela na talíř.
  • Pro servírování s brokolicí a sýrem si brokolici rozeberte na menší růžičky a uvařte v osolené vodě na skus.
  • Rozehřejte pánev a přidejte oříšek másla. Vsypte do pánve noky a brokolici, lehce osolte, prohřejte a nandejte na talíř. Ozdobte ricottou a dýňovými semínky.