Sladkost nemusí být hřích – zdravý ovocný chlebíček je plný ovoce a celozrnných cereálií, díky nimž je bohatý na vlákninu. Je na vás, jestli si jej dopřejete spolu s ovocem a jogurtem jako plnohodnotnou snídani, anebo k odpolední kávičce.
Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován: 16. 1. 2015
Detaily receptu
Množství
1 chlebíčková forma (cca 25 cm)
Doba přípravy
20 minut
Doba pečení
1 hodina
Ingredience
110g celozrnné (pšeničné) mouky
65g ovesných vloček
170ml mléka
40g cukru muscovado (třtinového cukru)
200g oloupaných jablek
90g banánu + 1 menší
1 vejce
40g slunečnicových semínek
1 lžíce karobu
Na špičku nože jedlé sody
½ lžičky skořice
Postup
- Formu na biskupský chlebíček vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180°C.
- Mléko zahřejte s cukrem a vločkami, odstavte z plotny. Jablka nastrouhejte nahrubo. Banán rozmačkejte vidličkou. Ovoce vložte do mísy a smíchejte se zbylými ingrediencemi (menší banán nechte stranou, použijete jen 90g) vč. nasáklých vloček s oslazeným mlékem. Důkladně směs promíchejte a nalijte do formy. Banán nakrájejte na slabé plátky.
- Navrch těsta rozložte plátky banánu a vložte do trouby. Pečte 45min – 1 hodinu.
- Můžete servírovat s bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou.