Asijská kuchyně nás baví pro svou originalitu a – pro nás – nevšední chutě. Pečený losos s kokosovou omáčkou také není úplně tradiční pokrm, který bychom si denně servírovali, ale je snadný a pochutnáte si na něm bez složitého a zlouhavého vaření a dochucování.
Stačí málo ingrediencí a přesto může vzniknout pokrm tak vynikající, že z něj budeme mít dojem, jak komplikovaný je. Pečený losos s kokosovou omáčkou je toho příkladem. Může za to kari pasta. Nejde o sypké kari koření, ale o pastu z najemno mletého koření a chilli papriček. Zelená kari pasta je jemnější, než ta červená. Sedí mi k tomuto receptu více. Ale pokud jste milovníci té červené, můžete omáčku ochutit tou.
Losos je ryba, kterou má rád i nemilovník ryb, Honza. Nevím, čím si to zasloužil, protože obecně existuje podle mě spousta ryb s lepší chutí než je losos. Tak jako tak, losos je v tomto receptu dominující prvek a jeho doladění potěší určitě každého, kdo obecně ryby miluje a exotické chutě mají u něj dveře dokořán.
Recept vznikl ve spolupráci s Eta – děkuji 🙂
Pečený losos s kokosovou omáčkou
Detaily receptu
3 porce
10 minut
20 minut
LEPKU
Ingredience
- Pečený losos:
3 filety lososa (s kůží o váze 200 g)
2 limetky
1 citron
Javorový sirup
Sůl
- Omáčka:
1 lžíce zelené kari pasty
1/2 lžičky třtinového cukru
200 ml dobrého kokosového mléka
1/2 lžičky kurkumy
½ – 1 lžíce citronové šťávy
Sůl
- Navíc – k podávání:
Koriandr
Uvařená basmati nebo jasmínová rýže
Postup
- Filety lososa pokapejte limetovou šťávou. Osolte a pokapejte každý filet asi ½ lžičky javorového sirupu. Rozetřete po povrchu a položte na plech vyložený pečicím papírem. Citron a limetku nakrájejte na slabé plátky a na každý filet položte po jednom plátku.
- Vložte lososa do trouby vyhřáté na 190 °C (horkovzduch) a pečte 15 minut. Poté troubu přepněte na gril, zvyšte teplotu na 210 °C a ještě 5 minut grilujte na barvu. Pokud je filet menší, pečte kratší dobu.
- Do hrnce nebo rendlíku vložte kari pastu s třtinovým cukrem a asi 1 minutu restujte, aby se vůně uvolnily. Poté zalijte mlékem. Pokud máte vysokoprocentní mléko, můžete lehce naředit vodou. Přidejte kurkumu, malou špetku soli a přiveďte k varu. Stáhněte z plotny a servírujte s lososem. Na talíři posypejte koriandrem