Domů » Pečený losos s kokosovou omáčkou
pečený losos s kokosovou omáčkou

Pečený losos s kokosovou omáčkou

Asijská kuchyně nás baví pro svou originalitu a – pro nás – nevšední chutě. Pečený losos s kokosovou omáčkou také není úplně tradiční pokrm, který bychom si denně servírovali, ale je snadný a pochutnáte si na něm bez složitého a zlouhavého vaření a dochucování.

Stačí málo ingrediencí a přesto může vzniknout pokrm tak vynikající, že z něj budeme mít dojem, jak komplikovaný je. Pečený losos s kokosovou omáčkou je toho příkladem. Může za to kari pasta. Nejde o sypké kari koření, ale o pastu z najemno mletého koření a chilli papriček. Zelená kari pasta je jemnější, než ta červená. Sedí mi k tomuto receptu více. Ale pokud jste milovníci té červené, můžete omáčku ochutit tou.

Losos je ryba, kterou má rád i nemilovník ryb, Honza. Nevím, čím si to zasloužil, protože obecně existuje podle mě spousta ryb s lepší chutí než je losos. Tak jako tak, losos je v tomto receptu dominující prvek a jeho doladění potěší určitě každého, kdo obecně ryby miluje a exotické chutě mají u něj dveře dokořán.

Recept vznikl ve spolupráci s Eta – děkuji 🙂

Pečený losos s kokosovou omáčkou

Detaily receptu

Množství

3 porce

Doba přípravy

10 minut

Doba tepelné úpravy

20 minut

Bez

LEPKU

Ingredience

  • Pečený losos:
  • 3 filety lososa (s kůží o váze 200 g)

  • 2 limetky

  • 1 citron

  • Javorový sirup

  • Sůl

  • Omáčka:
  • 1 lžíce zelené kari pasty

  • 1/2 lžičky třtinového cukru

  • 200 ml dobrého kokosového mléka

  • 1/2 lžičky kurkumy

  • ½ – 1 lžíce citronové šťávy

  • Sůl

  • Navíc – k podávání:
  • Koriandr

  • Uvařená basmati nebo jasmínová rýže

Postup

  • Filety lososa pokapejte limetovou šťávou. Osolte a pokapejte každý filet asi ½ lžičky javorového sirupu. Rozetřete po povrchu a položte na plech vyložený pečicím papírem. Citron a limetku nakrájejte na slabé plátky a na každý filet položte po jednom plátku.
  • Vložte lososa do trouby vyhřáté na 190 °C (horkovzduch) a pečte 15 minut. Poté troubu přepněte na gril, zvyšte teplotu na 210 °C a ještě 5 minut grilujte na barvu. Pokud je filet menší, pečte kratší dobu.
  • Do hrnce nebo rendlíku vložte kari pastu s třtinovým cukrem a asi 1 minutu restujte, aby se vůně uvolnily. Poté zalijte mlékem. Pokud máte vysokoprocentní mléko, můžete lehce naředit vodou. Přidejte kurkumu, malou špetku soli a přiveďte k varu. Stáhněte z plotny a servírujte s lososem. Na talíři posypejte koriandrem

pečený losos s kokosovou omáčkou