Domů » Perníčkové sušenky
perníkové sušenky

Perníčkové sušenky

Recept na perníčkové sušenky by nevznikl, nebýt mojí kamarádky Lucky. Díky ní jsem si pořídila razítka na pečení sušenek a dala se do přípravy zdravější alternativy sušenek k běžnému vánočnímu cukroví.

Jak vznikl recept

Razítka na vánoční (i jiné) sušenky se mi líbily, ale říkala jsem si, že nebudu kuchyň zaskládávat další pomůckou, kterou využiju jen zřídka. Třeba až budem mít novou kuchyň, kde si razítka najdou místo… Ale.. 🙂 Není to zas tak velký kuchyňský pomocník, abych si ho nepořídila alespoň kvůli dobrému účelu.

A tím účelem byl “Mikuláš ve školce”. Moje výborná kamarádka Lucka pracuje ve školce, kde se rozhodli dětem nenadělovat hromadu sladkostí, ale vánoční vykrajovátka s inspirací, podle které si budou moct doma s rodiči upéct zdravější alternativu vánočního cukroví. A tou inspirací měl být můj recept.

Strašně mě potěšilo, že si mě Lucka s tímto báječným nápadem spojila, a tak by byla škoda recept nevytvořit. Mimochodem vykrajovátka s Honzíkem jisto jistě užijeme, protože válení těsta a vykrajování ho chytlo víc, než jsem čekala 🙂 A doufám, že děti ve školce budou tvořit se stejným zápalem, jako u nás doma.

Samotné & slepované

Sušenky jsem tvořila tak, aby dobře chutnaly samy o sobě. I proto jsem je olemovala nasekanými oříšky, aby to nebyly “jen” vykrojené tvary. Vylepšit se ale dají i slepením dvou sušenek k sobě. Namísto klasické nezdravé nutely doporučuju použít například Emcotellu – zdravou alternativu, která je vytvořená na bázi zdravého čekankového sirupu, lískových oříšků, kakaa… Její složení i konzistence jsou mi sympatické nejen pro slepování cukroví. Původně jsem si jí koupila hlavně na vylepšení snídaňové kaše i dalších dobrot.

Ke slepení můžete ale použít i dobrý džem – například višňový, rybízový anebo pomerančovou marmeládu. K perníčkové chuti se dobře hodí i povidla.

Perníčkové sušenky z celozrnného těsta

Ingredience na 1 plech

  • 35 g xylitolu (nebo moučkového cukru)

  • 120 g celozrnné hladké špaldové mouky

  • Na špičku nože kypřicího prášku do pečiva

  • ½ lžičky perníkového koření

  • 70 g másla

  • 1 žloutek

  • Navíc:
  • Bílek

  • Oříšky podle chuti

Postup

  • Xylitol rozmixujte v robotu najemno. V míse promíchejte s celozrnnou moukou, kypřicím práškem a perníkovým kořením.  Přidejte na kostičky nakrájené máslo, žloutek a vypracujte těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte alespoň 2 hodiny uležet.
  • Těsto vyndejte z lednice a nechte pár minut „orazit“, aby malinko povolilo. Půjde snáze vyvalovat a nebude se lámat. Vyválejte na pomoučeném vále plát silný 2 mm. Vykrajujte libovolné tvary – můžete použít vykrajovátka s raznicí. Okraje můžete potírat bílkem a obalit v najemno nasekaných ořeších a semínkách. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem.
  • Pečte při 180 °C cca 10 minut.

TIP: Sušenky můžete slepovat džemem nebo pomerančovou marmeládou, povidly anebo zdravou alternativou nutelly. Tu si můžete vytvořit smícháním oblíbeného ořechového másla s trochou čekankového sirupu a kakaa.