Domů » Perníková bábovka bez vážení
perníková bábovka

Perníková bábovka bez vážení

Jeden z prvních receptů, které jsem se naučila od mamky, byla hrnková bábovka. Jednak proto, že se dobře pamatoval, a taky proto, že je prostě jednoduchý. A tato perníková bábovka bez vážení nejen, že si vystačí s hrnkem, ale nepotřebujete ani žádný šlehač. Přesto vám vznikne krásně vláčná, nadýchaná, voňavá a hlavně mooc dobrá bábovka.

Perníčky – typicky vánoční a zimní příchuť

Málokterá chuť je pro období adventu a Vánoc tak typická, jako perníčková a vanilková. Ta perníčková je ale oproti vanilce specifická v tom, že chutná nejlíp právě během zimních měsíců. Zatímco tu vanilkovou si například ve zmrzline s chutí dáme i v létě.

Byla by škoda nevytěžit proto z perníkového koření maximum a neužít si krásnou zimní a vánoční atmošku s voňavými dezerty, které nás potěší a povzbudí. Ale nebudu se pyšnit tím, že perníčková bábovka byl můj nápad. Byl to nápad Ivy, se kterou pravidelně vymýšlíme recepty pro Probio. Tentokrát si přála vykouzlit právě bábovky, protože těch není nikdy dost. Alespoň co si vzpomínám, tak mamka i babička je pekly dost často a poměrně často je vídám jak na Instáči, tak v různých on-line i off-line magazínech.

Recept na tuto bábovku můžete připravit jak ve zdravé, tak i méně zdravé verzi – je na vás, co použijete ke slazení a zda použijete mouku světlou, nebo celozrnnou. Proto píši do seznamu ingrediencí obě varianty.

Moje nová forma

Bylo to vždycky napínavé, když po dopečení přišel onen moment překlápění bábovky na talíř. Přichytne se, nepřichytne? Na vymazání a vysypání formy jsem musela brát zřetel. Takže jaký bylo moje překvapení, když jsem svou novou formu Nordic Ware nestačila ještě ani obrátit dnem vzhůru a už zklouzávala na talíř. Jsem za ní vděčná Denis Henry. Nemohla jsem si z e-shopu vybrat, pač jsem hrozně nerozhodná 🙂 Takže jsem si po vyzkoušení téhle (Heritage), po které jsem už prahla nějakou dobu, ještě přikoupila model Anniversary 🙂 Už mám v hlavě recept, který se do ní pokusím připravit. Máte se na co těšit.

Perníková bábovka bez vážení

Ingredience

  • 3 vejce

  • 1 hrnek třtinového cukru nebo 3/4 hrnku xylitolu

  • ½ hrnku oleje

  • 1 hrnek mléka

  • 3 lžíce rumu

  • 1 hrnek hladké mouky – může být i celozrnná

  • 1 hrnek pohankové mouky

  • ½ hrnku mletých ořechů (vlašských, ale mohou být i jiné, které máte rádi)

  • 3 lžíce kakaa

  • 1 vrchovatá lžička perníkového koření

  • 1 kypřicí prášek do pečiva

  • špetka soli

  • máslo a polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Postup

  • Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypejte moukou.
  • Cukr prošlehejte s vejci ve větší míse. Přilijte olej, mléko a rum a promíchejte. Poté vsypejte všechny zbylé ingredience – mouky, ořechy, kakao, perníkové koření a skořici, kypřicí prášek a sůl. Důkladně promíchejte, aby se suroviny dobře propojily.
  • Těstem naplňte bábovkovou formu a pečte při 180 °C asi 45 – 50 minut.
  • Nechte chvíli zchladnout (10 – 15 minut) a vyklopte na talíř.