Domů » Falafel z červené řepy
falafel z červené řepy

Falafel z červené řepy

Červená řepa je moje oblíbená zelenina. Dá se z ní připravit spoustu skvělých jídel a dobře chutná i samotná – syrová i tepelně upravená. Protože ji mám tak ráda, zpracovala jsem ji do dvou receptů do časopisu Dieta. Jedním z nich je falafel z červené řepy pečený v troubě. Skvěle chutná se salátem i zabalený do placek.

Jak mám nejraději červenou řepu

Když za syrova, tak nejraději v salátu s další kořenovou zeleninou – mrkví, petrželí, celerem… celé to zakápnu olejem, citronem a přidám semínka. Tak snadné a tak dobré. Navíc je to salát plný vitaminů, které obzvlášt v zimě potřebujeme doplňovat, jak je to jen možné. Nejlépe v přirozené podobě, jelikož řada doplňků má pro tělo jen minimální využitelnost.

Několik kousků řepy si zhruba jednou do týdne uvařím a uložím do lednice. Tři dny takhle v pohodě vyrží. Vytáhnu ji pak většinou na salát, na chleba nebo do pomazánky. Skvělý je i tento falafel z červené řepy, který peču v troubě (naproti klasickému smaženému falafelu). Zvyšuju tak jeho zdravotní benefity 🙂 Mimochodem těch, jak jistě víte, má červená řepa spoustu.

Strašlivě dobrá, ač to pro mě bylo překvapující, je kombinace červené řepy s kysaným zelím – zkoušela jsem tak prvně v receptu na pohanku s kysaným zelím, řepou a křenem. Doporučuji vyzkoušet.

Krom toho je samozřejmě řepa vynikající v polévce nebo ve slaných koláčích.

Proč je tenhle falafel z červené řepy super zdravý

Jak jsem zmiňovala výše, falafel je pečený, takže neobsahuje spoustu tuku, který by do sebe během smažení nasál. Další důvod je ona zdravá červená řepa.

Další suroviny přinášející benefity do tohoto pokrmu jsou pohanková a čočková mouka. Pohanková navíc dodá skvělou lehce oříškovou chuť a čočková dodá další bílkoviny. To už je dost důvodů, proč tento falafel z červené řepy vyzkoušet.

Jak falafel servírovat

Falafel můžete servírovat se salátem nebo zabalený do tortilly. Pokud se chcete vyhnout těm méně zdravým z obchodu a nechce se vám připravovat tortilly doma, můžete si opéct jednoduché celozrnné placky. Celozrnnou mouku promíchejte s vodou a špetkou soli do hustšího litého těstíčka. Lehce zakápněte olejem a prošlehejte. Rozpálenou pánev lehce potřete ghí a rozlijte po ní trochu těsta. Opékejte do zlatohněda z obou stran.

Falafel z červené řepy s česnekovým dipem

Ingredience

  • Falafel:
  • 200 g uvařené cizrny (asi 100 g v suchém stavu)

  • 1 středně velká bulva uvařené červené řepy – 150 – 170 g

  • 1/2 cibule

  • 1 stroužek česneku

  • 1 lžička mletého římského kmínu

  • 2 lžíce mouky z červené čočky

  • 2 lžíce pohankové mouky

  • 1 lžíce olivového oleje

  • sůl

  • pepř

  • Česnekový dip:
  • 3 lžíce zakysané smetany

  • 1 lžička citronové šťávy

  • 1 menší stroužek česneku, prolisovaný

  • 1 lžička najemno pokrájeného koriandru

  • sůl

Postup

  • Uvařenou cizrnu, scezenou a okapanou, vložte do mixéru a promixujte s oloupanou řepou, cibulí, česnekem, římským kmínem a olivovým olejem.
  • Směs zahustěte moukou. Osolte a opepřete. Nechte 5 – 10 minut odstát.
  • Mezi dlaněmi vyvalujte kuličky velikosti golfového míčku. Nejlépe vám to půjde, když si dlaně navlhčíte studenou vodou. Kuličky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  • Pečte při 200 °C 20 – 25 minut.
  • Promíchejte ingredience na dip a servírujte.