Jak udělat kompromis v případě, kdy se chcete stravovat zdravě, ale přítel/manžel/děti se do zdravého jídla moc neženou? Někdy to jde dost těžko, a pokud se vám nechce vařit dvě jídla, musí někdo ustoupit a chtě něchtě si dát něco, co mu úplně nešmakuje. To není kompromis. Jak to tedy udělat, aby si se mnou na lívancích bez cukru pochutnal i ten, kdo sladkou chuť miluje?
Když to zobecním, udělat kompromis jde ve chvíli, kdy připravujete jídlo, které jde v konečné fázi trochu přeupravit nebo ve chvíli, kdy stačí udělat jen drobnou práci vedle, abyste vykouzlili dvě varianty jídla. Druhá možnost je vymyslet zdravou variantu původně nezdravého jídla a udělat ho chutné a snesitelné. To se v některých případech nedá, proto se do toho u takových jídel raději nepouštějte 🙂 Pokud se někoho snažíte přimět jíst zdravě, může být taková snaha dost kontraproduktivní.
Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován: 8. 11. 2018
Jelikož se se situací, kdy nechci vařit dvě jídla, setkávám často, naučila jsem se jít zaručenému úspěchu naproti právě kombinací těchto způsobů. Přeji si, abychom byli spokojení oba a ano, přiznávám, vařím občas dvě jídla, ale dávám přednost jednomu, se kterým budeme oba spokojení. Na oplátku za to, že svému chlapovi uvařím nějakou prasárničku spolu pak nakupujeme bio a farmářské potraviny tak, jak si to přeju já.
Když zmíním nějaké praktické příklady, mohou to být následující. Například si rádi grilujeme maso a ryby na takovém tom klasickém kuchyňském grilu. To má rád asi každý. Nezabere to moc času, takže stačím během půl hodiny udělat jak zeleninovou přílohu, o kterou se rozdělíme oba, tak pečené brambory pro přítele, kterých si v troubě nemusím vůbec všímat. Pokud připravuju karbanátky, nesmažím je, ale upeču je v troubě. Pokud vařím těstoviny, vždycky můžu do vedlejšího hrnce hodit i celozrnnou variantu. Pokud bych vařila svíčkovou, odeberu si kousek masa a buď si k němu udělám rajčatovou omáčku, nebo propasíruju zeleninu bez zahuštění moukou. Pokud si přítel bude přát klasické české rizoto, můžu použít celozrnnou rýži a přidám více zeleniny. Pokud já si budu chtít dát květákový nákyp, posypu ho příteli ještě trochou parmezánu, aby měl větší šmrnc. Zrovna u tohohle jídla jsem se bála, že mi ho nesní, ale když jsem ho okořenila římským kmínem, mletým koriandrem, pepřem a čerstvou bazalkou, nepotřeboval ani ten parmezán.
Když si chceme udělat palačinky, sáhnu po pohankové mouce, která chutná po oříšcích a místo nutely se dá použít rozmačkaný banán s ořechovým máslem a kakaem. Nebo ochutím tvaroh a smíchám s ovocem. A jsme u toho – pokud nechci, nemusím jíst vůbec cukr. Protože palačinky a lívance jdou v konečné fázi buď dosladit ovocem, anebo javorovým sirupem. A pokud chci právě naopak jíst víc bílkovin a tuků, přidám si kvalitní tvaroh.
Detaily receptu
12 – 14 lívanců
40 minut
Ingredience
- Lívance:
150 g ricotty
1 vejce
120 g najemno nastrouhaného jablka
70 g pohankové mouky
30 g pohankových vloček
¼ lžičky sody
20 g chia semínek
100 ml mléka
1 lžíce citronové šťávy
kokosový olej
Pokud chcete, můžete dosladit například stévií nebo xylitolem
- Dušená jablka:
2 středně velká jablka
hrst vlašských ořechů
máslo
javorový sirup
skořice
ricotta nebo zakysaná smetana k podávání
Postup
- V míse rozmíchejte ricottu s vejcem a nastrouhaným jablkem. Přisypejte pohankovou mouku a vločky, sodu a chia semínka. Promíchejte metlou nebo vařečkou. Přilijte mléko a citronovou šťávu, důkladně promíchejte, aby se sypké a tekuté ingredience dobře propojily.
- Rozehřejte lívanečník nebo pánev, potřete trochou kokosového nebo jiného rostlinného oleje vhodného na smažení. Těsto bude možná trochu tužší, lžící ho rozetřete do každého kolečka a pozvolna opékejte z obou stran.
- Jablko oloupejte (ale nemusíte) a nakrájejte na menší kostičky. Ořechy překrájejte nahrubo. Rozehřejte pánev a ořechy nasucho opékejte, dokud nezačnou zlátnout.
- Přidejte k ořechům oříšek másla, nakrájené jablko a chvíli míchejte. Přilijte asi lžíci javorového sirupu (podle vlastní chuti) a poprašte skořicí. Vařte ještě asi minutu.
- Směsí přelijte lívance. Podávejte s kopečkem ricotty nebo zakysané smetany.