Opět se mi potvrdilo pravidlo: V jednoduchosti je krása. Stačí i tak jednoduchý recept, jako je tenhle, a rázem máte na svátečním stole o jeden druh zdravějšího vánočního cukroví navíc.
Mák v pečivu je super! Dokáže dodat takový šmrnc, že byste se „na první pohled obyčejného“ pečiva po prvním soustě ujedli. Tyhle rohlíčky, zdá se mi, jsou taky návykové. A jak milovníci máku vědí, skvěle jim to ladí s citronem. Proto jsem do těsta přidala dvě lžíce citronové šťávy a váhala jsem i nad kůrou. Jenomže u nás doma moc příznivců chuti citronové kůry není, a tak jsem ji raději vynechala, aby úloha spořádat všechny rohlíčky nezůstala na mě. No to by mě hrozně mrzelo 🙂 🙂 🙂
Detaily
1 plech
30 minut
5 minut
Ingredience
100 g pohankové hladké mouky
70 g špaldové hladké mouky
30 g moučkového třtinového cukru
20 g máku
2 lžíce citronové šťávy
80 g másla
1 žloutek
Moučkový cukr na posypání
Případně strouhaná citronová kůra
Postup
- Ze surovin zpracujte těsto a uložte zabalené do fólie alespoň na dvě hodiny do lednice. Z těsta tvarujte rohlíčky. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a při 170 °C pečte asi 5 minut (dokud nezačnou rohlíčky zlátnout).
- Ještě vlažné posypejte moučkovým cukrem.