Domů » Pohankovo-špaldové rohlíčky s mákem
rohlíčky z pohankové a špaldové mouky s mákem

Pohankovo-špaldové rohlíčky s mákem

Opět se mi potvrdilo pravidlo: V jednoduchosti je krása. Stačí i tak jednoduchý recept, jako je tenhle, a rázem máte na svátečním stole o jeden druh zdravějšího vánočního cukroví navíc.

Rohlíčky z pohankové mouky

Mák v pečivu je super! Dokáže dodat takový šmrnc, že byste se „na první pohled obyčejného“ pečiva po prvním soustě ujedli. Tyhle rohlíčky, zdá se mi, jsou taky návykové. A jak milovníci máku vědí, skvěle jim to ladí s citronem. Proto jsem do těsta přidala dvě lžíce citronové šťávy a váhala jsem i nad kůrou. Jenomže u nás doma moc příznivců chuti citronové kůry není, a tak jsem ji raději vynechala, aby úloha spořádat všechny rohlíčky nezůstala na mě. No to by mě hrozně mrzelo 🙂 🙂 🙂

Pohankovo-špaldové rohlíčky

Detaily

Množství

1 plech

Doba přípravy

30 minut

Doba pečení

5 minut

Ingredience

  • 100 g pohankové hladké mouky

  • 70 g špaldové hladké mouky

  • 30 g moučkového třtinového cukru

  • 20 g máku

  • 2 lžíce citronové šťávy

  • 80 g másla

  • 1 žloutek

  • Moučkový cukr na posypání

  • Případně strouhaná citronová kůra

Postup

  • Ze surovin zpracujte těsto a uložte zabalené do fólie alespoň na dvě hodiny do lednice. Z těsta tvarujte rohlíčky. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a při 170 °C pečte asi 5 minut (dokud nezačnou rohlíčky zlátnout).
  • Ještě vlažné posypejte moučkovým cukrem.