To, co spojuje prosincové pomazánky, je výrazná chuť. Připravila jsem pikantní pomazánky z jednoho prostého důvodu. O svátcích je všude spousta dobrot, a tak by jinak úplně zapadly, kdyby nevynikaly výraznou chutí. Díky nim se tak stane každá jednohubka nezapřehlédnutelnou dobrotou.
Pomazánky pro slavnostní chvíle
Ikonická česneková pomazánka – ta snad nesmí chybět na žádné party 🙂 A asi jen tam. Nevím, jak vy, ale úplně běžně si k večeři nepřipravujeme česnekovou pomazánku. Řízná na jazyku je ještě dlouho po požití. A z dechu ještě dýl. Přesto jí spousta lidí miluje, nicméně si dopřává řada z nich právě spíš svátečně. A protože ne každý miluje majonézu a “těžké” pomazánky. Proto jsem česnekovou pomazánku připravila právě bez majonézy v trochu lehčí verzi.
O trochu těžší je pomazánka zvaná šmirkas. Jde o slovenský recept, kterým jsem se inspirovala na fresh.iprima.cz. Ideální je servírovat ji rovnou, protože brynza je taková..jaksi “suchá”, a proto se po ztuhnuté pomazánka špatně roztírá. Pokud si jí ale chcet připravit předem, vytáhněte ji z lednice před mazáním také předem.
Delikatesa v podobě olivové tapenády se na slavnostní stůl rozhodně hodí. Samy olivy vzbuzují dojem nevšední záležitosti resp. jakési “vznešenosti”. Tapenádu můžete servírovat nejen s pečivem, ale i s dobrými krekry.
Trochu “jiná” česneková pomazánka
Postup
- Žervé důkladně promíchejte s lahůdkovým droždím a prolisovaným nebo najemno nastrouhaným česnekem.
- Navíc můžete vmíchat mletou papriku, případně nastrouhaný sýr, jako se to obvykle dělá J
Šmirkas – brynzová pomazánka
Ingredience
120 g brynzy
50 g změklého másla
1/2 lžíce uzené papriky
špetka drceného kmínu
1 lžička dijonské hořčice
1 malá nebo ½ střední cibule
2 lžíce nadrobno pokrájené pažitky
sůl a pepř
Postup
- Brynzu utřete s máslem. Ochuťte dalšími ingrediencemi a servírujte s pečivem. Dále můžete servírovat například kyselé okurky, perlové cibulky nebo beraní rohy.
Olivová tapenáda
Ingredience
100 g vypeckovaných oliv kalmata
2 filátka ančoviček – sardelek (10 g)
1 stroužek česneku
10 g kapar (1 lžíce)
1/2 lžičky lístků čerstvého tymiánu
1 – 2 lžíce olivového oleje
1/2 lžíce octa – používám balzamikový, můžete nahradit vinným anebo citronovou šťávou
můžete přidat chilli vločky
Postup
- Ingredience vložte do mixéru a romixujte dohladka. Podávejte na opečené bagetce. Můžete posypat kapary, najemno pokrájenými sušenými rajčaty, parmezánem, bylinkami, semínky, chilli vločkami…