Domů » Kokosové kuličky máčené v čokoládě
kokosové kuličky

Kokosové kuličky máčené v čokoládě

Až ochutnáte zdravé kokosové kuličky máčené v čokoládě, určitě si na nich rádi pochutnáte i mimo Vánoce. A proč ne? Příprava není nijak náročná a takové zdravé mlsnání si občas dovolit můžete. Krom toho budou určitě chutnat i dětem. Pod temně čokoládovou skořepinou se totiž ukrývá krásně vláčné kokosové těsto.

Recept vznikl docela náhodou. V záplavě vánočních receptů na Instáči mě do očí trefila moje vlastní fotka, kterou jsem kdysi pořizovala pro Jíme zdravě. Recept, který pod jejich rukama vznikl, jsem měla za úkol spolu s dalšími updatovat a přefotit. Na kuličky jsem v tu chvíli, kdy jsem je znovu objevila, dostala velkou chuť. Krom toho jsem měla zálusk si ten recept ještě trochu upravit, takže vznikl recept trochu jiný… ale i tak trochu mojí nešikovností nebo spíš únavou.

Všechno zlé je k něčemu dobré

Bylo už asi 9 hodin večer… Práce nad hlavu – jak doma, tak pracovně jakože pracovně… A do toho jsem chtěla udělat tyhle kuličky. Jenže jak už jsem byla oblblá, přilila jsem tam trochu víc vody – ale nevím úplně přesně kolik. Vím, že to bylo v rozmezí 80 – 100 ml. Po odležení nebyla směs tak hustá, aby se dala vyvalovat, ale spravil to kokosový protein, který můžete nahradit kokosovou moukou. No, a v tu ránu už to šlo pěkně ráz na ráz a kuličky jsou ještě lepší, než tehdy.

Co z nich dělá fakt obrovskou lahodu, je ta křupavá čokýna, která uzamyká vlhost hmoty pod ní. Těsto je tak vláčné, delikátní a hoodně kokosové – přesně to miluju! Kokosové kuličky zaujmou nejen jako vánoční cukroví, ale můžete je připravit třeba i pro návštěvu anebo sobě pro radost. Pochutnáte si na něm spolu s většími dětmi, kterým chcete dopřát zdravé sladkosti. Kuličky mimoto ozvláštní třeba i snídaňovou kaši.

Kokosové kuličky skladujte v uzavíratelné krabičce v lednici. Měly by určitě týden vydržet – těžko říct. Jsou tak dobré, že zmizí určitě ještě mnohem dřív 🙂

Kokosové kuličky máčené v čokoládě

Detaily receptu

Množství

cca 16 kuliček

Doba přípravy

40 minut

Ingredience

  • 40 g strouhaného kokosu

  • 40 g jemných ovesných vloček

  • 1 plná lžíce chia semínek

  • 1 rovná lžíce kokosového tuku

  • 1/2 lžíce xylitolu

  • cca 80 ml vroucí vody (80 – 100 ml)

  • 1 lžíce kokosového proteinu (z opravdového kokosu) nebo kokosová mouka (asi 1 lžíce)

  • hořká čokoláda na polití

2. možnost:

  • 50 g strouhaného kokosu
  • 50 g jemných ovesných vloček
  • 20 g chia semínek
  • 10 g xylitolu
  • 20 g kokosového tuku
  • 120 ml horké vody
  • hořká čokoláda min. se 75% obsahem kakaa

Postup

  • Kokos, vločky, chia semínka, kokosový tuk a xylitol smíchejte v misce a zalijte vroucí vodou. Nechte přiklopené odstát asi 10 minut. Podle potřeby jsem hmotu zahustila kokosovým proteinem (šlo by použít i kokosovou mouku), tak aby byla směs tvarovatelná, ale ne příliš tuhá.
  • Z hmoty uválejte mezi dlaněmi kuličky. Položte na talíř a dejte chladit do lednice alespoň na půl hodiny (ideálně na hodinu).
  • Čokošku rozpusťte ve vodní lázni a kuličky v ní namáčejte nebo přelévejte – jak vám to půjde zkrátka nejlíp. Skladujte v lednici. Vydržet by měly asi týden.