Domů » Pórkový krém s rukolovým pestem
pórkový krém s rukolovým pestem

Pórkový krém s rukolovým pestem

Miluju jídla, na která se nemusí dlouho čekat. V případě, že se chcete tím jídlem krásně zahřát, to platí dvojnásob. Taková polévka, resp. pórkový krém s rukolovým pestem, nejen, že pěkně zahřeje, ale hotová je také za chvíli.

Pórek, ač není v tuzemské kuchyni neobvyklou zeleninou a vypěstovat se dá i na našich zahrádkách, se v tuzemských domácnostech už tak často neobjevuje. Tuším, že často ho přidáváme do růžných směsí typu stir-fry, nebo jak po domácku říkáme “čína”, ale tím to v mnoha případech končí. Zkuste si připravit krémovou lahodnou polévku a hned máte dvě oblíbená pórková jídla. Uvidíte 🙂

Rukolové pesto

Rukolové pesto je příjemný doplněk, který polévku zpestří, oživí a udělá ji zajímavou i pro oči. To samé platí o křupavých krutonech. Můžete na ně použít bagetu nebo třeba starší chleba. Záleží, co máte zrovna po ruce. Využít můžete i toustový chleba. Ten bude ale pravděpodobně rychleji upečený.

Rukolové pesto, jelikož jej nespotřebujete jistě všechno, pak využijete na různé chlebíčky, do salátu, na těstoviny atd. Nebojte se s ním experimentovat.

K pestu bych ještě chtěla zmínit možnou obměnu, co se týče ořechů Zkuste mandle nahradit například vlašskými ořechy.

Veganskou verzi polévky, pokud máte chuť, můžete připravit jednoduše tak, že máslo vyměníte za olej (olivový nebo řepkový) a místo klasické smetany použijete například mandlovou alternativu. Do pesta nepřidávejte parmezán.

Recept jsem připravila ve spolupráci s ETA.

Pórkový krém s rukolovým pestem

Ingredience na 4 porce:

  • 1 – 2 lžíce másla

  • 1 menší cibule

  • 1 velký pórek

  • 1 – 2 stroužky česneku

  • 200 g oloupaných brambor (2 středně velké kusy)

  • 750 ml zeleninového vývaru nebo vody

  • 1 lžička nadrobno nakrájeného čerstvého tymiánu (popř. sušeného)

  • Špetka mletého muškátového oříšku

  • Sůl

  • Čerstvě mletý pepř

  • 30% smetana na zjemnění

  • Rukolové pesto:
  • 50 g rukoly

  • 30 g blanšírovaných mandlí

  • 30 g parmezánu

  • 1 malý stroužek česneku

  • 1 větvička bazalky

  • 80 g olivového oleje

  • Sůl

  • Krutony:
  • Bageta nebo starší chléb

  • Olivový olej

  • Sůl

Postup

  • V hrnci rozehřejte máslo, můžete použít i přepuštěné máslo neboli ghí. Cibuli nakrájenou nadrobno nechte zesklovatět.
  • Pórek nakrájejte na kolečka a přidejte do hrnce. Za občasného míchání pozvolna restujte asi 5 minut.
  • Mezitím česnek nakrájejte najemno. Brambory nakrájejte na malé kostičky.
  • Do hrnce přidejte česnek a asi minutu míchejte. Vložte brambory, zalijte vývarem nebo vodou, přidejte tymián, muškátový oříšek, sůl a pod poklicí vařte asi 10 minut, dokud brambory nezměknou.
  • Polévku rozmixujte do hladka. Podle chuti přidejte smetanu. Stačí 50 ml, ale kdo má rád polévky hutnější, může přidat i více.
  • Rukolové pesto:
  • Rukolu vložte do food procesoru spolu s mandlemi, nadrobno nakrájeným nebo nastrouhaným parmezánem, nakrájeným česnekem, bazalkou a olejem. Mixujte, dokud nevznikne pesto. Nemixujte příliš dlouho, aby z pesta nevznikla pasta. Příjemnější je trochu hrubší konzistence. Podle chuti dosolte.
  • Krutony:
  • Bagetu natrhejte na drobnější kusy. Na plechu pokapejte olejem, osolte, promíchejte. Pečte v režimu horkovzduch při 190 °C 5 – 7 minut.
  • Polévku naservírujte do talířů nebo misek. Pokapejte podle chuti pestem, posypejte krutony a opepřete.