Treska je skvělá univerzální ryba, kterou můžete připravit velice jednoduše a moc si na ní pochutnáte. V podzimní úpravě s pečenou kořenovou zeleninou a jednoduchou kokosovou omáčkou si pochutnáte už za půl hodiny.
Tresku jsem velice podobně upravovala už při přípravě receptu na tresku v kořeněné marinádě. Strašně mi tenkrát zachutnala. Proto jsem se receptem inspirovala a doladila ho do podzimní podoby. Pečená kořenová zelenina vyniká příjemně nasládlou chutí. Tu podporuje i jednoduchá omáčka z kokosového mléka a kari pasty. Jídlo vypadá velice dobře a zvládnete ho připravit opravdu rychle. Tomu se říká efektivita 🙂
Recept jsem připravila ve spolupráci s Billa.
Treska s bulgurem, pečenou zeleninou a kokosovou omáčkou


Ingredience na 2 porce
6 malých mrkví (s natí)
4 menší petržele (s natí)
Olivový olej
Sůl
Čerstvě mletý pepř
200 – 250 g tresky (bez kůže)
Citron
1,5 – 2 lžíce olivového oleje
½ lžičky mletého římského kmínu
½ lžičky mletého koriandru
½ lžičky mleté papriky
½ lžičky mletého česneku
½ lžičky soli
- Omáčka:
½ plechovky kokosového mléka (Billa Bio)
2 lžíce pomerančové šťávy
1 lžička červené kari pasty
2 lžíce vody
1 lžička kukuřičného škrobu
Sůl
- K podávání:
Bulgur (Billa Bio)
Jalapeňos paprička (popř. jiná podle chuti)
Lístky natě z mrkve
Postup
- Očištěnou mrkev a petržel podélně rozpulte. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pokapejte olejem, osolte a opepřete. Promíchejte, aby se zelenina olejem obalila a pak rozprostřete vedle sebe, aby se zelenina nedotýkala. Umístěte zeleninu k jedné straně plechu, aby vám kousek zůstal volný pro pečení ryby.
- Zeleninu vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 10 minut.
- Rybu pokapejte citronem a nechte asi 3 minuty odstát.
- Rybu přidejte po 10 minutách pečení k zelenině. Přepněte troubu na režim horkovzduchu a pečte dalších 10 minut.
- Kokosové mléko smíchejte v kastrůlku s pomerančovou šťávou, kari pastou a přiveďte k varu. Ve skleničce s vodou rozmíchejte kukuřičný škrob. Vlijte do ochuceného kokosového mléka a za stálého míchání vařte asi minutu. Podle chuti osolte.
- Rybu a zeleninu naservírujte na kopeček uvařeného bulguru. Posypejte nadrobno nakrájenou chilli papričkou, ozdobte natí z mrkve a podle chuti přelévejte kokosovou omáčkou.
