Pražma pečená s citrony a čerstvými bylinkami nám snadno připomene dovolenou u moře. Ať už si ji připravíte na grilu nebo v troubě, vždycky bude perfektním zpestřením jídelníčku těch, co ryby milují.
Gastronomie přímořských oblastí, kde rádi trávíte dovolenou, je možná jednou z vašich oblíbených součástí dní strávených u moře. Čerstvé ryby a bylinky hrají prim například v oblíbených destinacích, jako jsou Chorvatsko, Španělsko či Řecko. Připravte si doma hostinu, která vás přenese zpět na slunné pláže. Na plechu vybaveném roštem budou ryby připravené stejně skvěle, jako z roštu na grilu.
Takový plech už jsem dlouho sháněla – zejména ve chvíli, kdy jsem chtěla péct v troubě špízy a plátky masa, které jsem nechtěla máčet ve šťávě, ale rovnoměrně je opéct, jako kdybych je grilovala. V tom je výhoda tohoto plechu fakt veliká. Navíc maso nebo křehkou rybu jednoduše a lehce podeberete – nijak ji nepoškodíte a vše zůstane na svém místě. Rošt na plechu pěkně sedí, takže v troubě nesklouzne. Navíc v něm můžete upéct i brambory. Plech seženete na e-shopu 4COOK. Odsud je i ten krásný bílý oválný talíř, na kterém rybu servíruji.

Bylinky
Pokud třeba cestujete do zmiňovaného Chorvatska, máte celkem šanci si odvézt čerstvý bobkový list. U nás se shání trochu obtížněji, ale koupíte ho na Rohlíku. Pokud jej neseženete, moc nedoporučuji místo něj používat ten sušený. Případně jej vynechte. Místo něj můžete rybu spolu s rozmarýnem dochutit větvičkami tymiánu. Naopak čerstvý bobkový list můžete použít tam, kde byste využili ten sušený. V lednici vám svěží zůstane několik dní až týdnů. Drže jej uzavřený v krabičce.
Pražma pečená s citronem a bylinkami


Ingredience na 2 porce
2 vykuchané pražmy
Sůl
2 citrony
Několik větviček rozmarýnu
Čerstvý bobkový list
- K podávání:
1/3 hrnku olivového oleje
Hrstka petržele
1 větší stroužek česneku
Jako příloha se hodí brambory nebo pečivo
Postup
- Pražmu lehce z boků nařízněte, poté osolte z boků i zevnitř. Položte na plech (resp. na rošt umístěný na plechu).
- Citrony nakrájejte na plátky. Pár plátků vsuňte do břišní dutiny. Vložte dovnitř i větvičku rozmarýnu a bobkový list. Tyto dvě bylinky podsuňte i pod rybu a umístěte i nahoru na rybu. Přiklopte dvěma plátky citronu (pod rybu už další citron nedávejte). Bylinky s citronem můžete k rybě připevnit provázkem, ale není to nutností.
- Rybu pečte při 200 °C 15 – 20 minut podle velikosti.
- V misce smíchejte olivový olej s najemno nakrájenou petrželí a česnekem. Osolte. Hotovou rybu směsí pokapejte a můžete ji využít i k ochucení brambor vařených ve slupce nebo pečených brambor. K rybě se jako příloha hodí také čerstvé pečivo.
