U nás doma je milovníkem rizotta moje mamka. Nejčastěji jí připravuji houbové anebo kávové. Kávové zní možná trochu hrozně, nicméně to zkuste sami a uvidíte. V základu místo vína použijte 60 ml silného espressa. Je to vážně super!
Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován: 1. 2. 2017
V tomto receptu jsem bílé víno vyměnila za červené a zbytek jsem doladila tak, aby působilo uhlazeným, ale ne nudným dojmem. Když zbylé víno začnete koštovat ještě během vaření jídla, nudit se určitě nebudete. Ale o to přeci jde, ne? U jídla bychom se měli bavit. A to jak při jeho přípravě, tak při konzumaci.
Doba přípravy: 25 minut
Možství: 1 porce
Suroviny:
- 1 malá cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 150 g rýže arborio
- 1 lžička rajského protlaku
- 100 ml červeného suchého vína
- ½ stroužku česneku
- 200 g loupaných, drcených rajčat (v konzervě)
- Provensálské bylinky (použila jsem sušené)
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- 250 – 300 ml zeleninového vývaru
- 30 g parmezánu
- 30 g sušených rajčat naložených v oleji
- ½ lžíce najemno nasekané petrželky
Postup:
- Cibuli nakrájejte najemno. V hrnci (já používám rendlík) rozpalte olej a cibuli restujte asi 1-2 minuty. Přidejte rýží. Za občasného míchání opékejte opět 1-2 minuty. Přidejte protlak a minutu míchejte. Zalijte vínem a za stálého míchání nechte vypařit. Osolte, přidejte najemno nadrcený česnek, pepř, špetku provensálských bylinek a drcená rajčata.
- Stále míchejte a pomalu podlévejte vývarem. Když je rýže na skus, odstavte z plotny. Přisypte nastrouhaný parmezán (nechte si kousek na hoblinky), nadrobno pokrájená rajčata a petrželku. Dochuťte případně solí a pepřem a podávejte.